Hlavní obsah

Obama chce omezit platy managerům na půl miliónu dolarů za rok

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident Barack Obama se rozhodl bojovat s nezřízeně vysokým finančním hodnocením vedoucích pracovníků firem, které v době hospodářské krize žádají o pomoc stát. Společnosti, které budou čerpat z vládního balíčku, nesmějí manažerům a ředitelům vyplatit více než půl miliónu dolarů ročně.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama oznamuje redukci odstupného pro vysoký management u firem, jež požádají o federální peníze.

Článek

Minulý rok bylo také neúspěšným managerům velkých finančních ústavů na Wall Streetu vyplaceno - jak praví Obama - "ostudné“ odstupné v celkové výši 18 miliard dolarů. Přitom právě tito lidé přispěli k finanční krizi.

"Je to přesně ten druh pohrdání náklady a způsob jejich jednání, který vedl k této krizi, je to kultura úzkých vlastních zájmů a a krátkodobých zisků na úkor všeho další," hřímal americký prezident.

"Pro vrcholné manažery takové sebeocenění kompenzačními balíčky uprostřed této ekonomické krize neukazují jen na špatný vkus, ale je také špatnou strategií a tu já tolerovat nebudu. Budeme požadovat určitá omezení výměnou za pomoc - to znamená, že když firmy usilují o federální dolary, nechceme jim umožnit uplatňovat stejné staré triky,“ dodal prezident.

Pokud by měli členové vrcholného managementu dostat plat vyšší než půl miliónu dolarů ročně, dostanou zbytek v akciích, které nemohou prodat dříve, než firma splatí půjčku státu. To podle něj postihne společnosti, které žádají o "výjimečnou pomoc“, jako je Citigroup. Tento bankovní obr na hliněných nohou žádá o půjčku ve výši 45 miliard dolarů.

Změnit by se mělo i oceňování managementu, který by měl dostávat odměny až při dlouhodobém růstu a ne při krátkodobých ziscích dosažených během dnů či týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám