Hlavní obsah

NASA vyděsily otřesy Mezinárodní vesmírné stanice

– HOUSTON

Když se začala na dvě minuty třást 300tunová konstrukce Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na oběžné dráze, začalo být týmům v řídících střediscích v Houstonu a Moskvě horko. Podle stanice MSNBC strávili ruští a američtí experti poslední dva týdny pátráním po příčině otřesů během běžné úpravy kursu stanice.

Článek

V katastrofickém scénáři by mohly vést takové otřesy k narušení pláště stanice. Podle prvního odhadu škod se však zatím zdá, že je vychýlen jeden ze solárních panelů, které dodávají stanici energii. Nicméně podrobné testování ISS a hledání dalších závad pokračuje.

Nad dalšími misemi ke stanici se proto začínají vznášet otazníky. Manévr který způsobil otřesy, byl jedním z prvních, které ji měly nasměrovat tak, aby byla připravena na spojení s kosmickou lodí Sojuz naplánované na březen.

Otřesy způsobilo zažehnutí dvousetkilových motorů na koncovém ruském modulu Zvězda. Autopilot zažehl motory na 142 vteřin, aby stanice mírně vystoupala na vyšší orbit. Úpravy polohy jsou údajně většinou tak jemné, že je lidská posádka ani nezpozoruje. 

Avšak 14. ledna nabídla kamera na stěně uvnitř stanice pohled na trhané pohyby, které uvolnily i několik předmětů. Otřesy byly periodické a mohly podle expertů působit jako rázný, vyrovnaný krok vojenské jednotky na nepříliš pevném mostě.

NASA tyto potíže nejprve zamlčela a později je popsala spíše mlhavě. Stanici MSNBC se však podařilo potíže s otřesy potvrdit od pracovníků NASA, kteří si nepřáli být jmenováni. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám