Hlavní obsah

Alzheimer možná půjde léčit jako mozková cukrovka

Právo, Alexandr Petrželka

Nejčastější příčina stařecké demence, Alzheimerova choroba, je zřejmě úzce spjata s další častou nemocí seniorů - diabetem druhého typu. Léčba inzulínem či léky, které zvyšují jeho působení u cukrovkářů, je tedy podle americko-brazilské studie v magazínu PNAS nadějnou šancí také pro pacienty s Alzheimerem.

Článek

Po objevu protektivních účinků jistého hormonu na mozkové buňky z minulého týdne jde o další výrazný pokrok v hledání léčby nemoci, jíž u nás trpí asi 120 tisíc lidí a celosvětově 37 miliónů.

Jejich nemoc ovlivňuje nadprodukce hormonů skupiny ADDL, ničících neurony v hipokampu, což je paměťové centrum mozku. Diabetes II. typu, také označovaný jako stařecký, je charakterizován inzulínovou rezistencí (organismus není schopen inzulín využít).

Jedním ze dvou základních typů léčby je podávání pilulek (na rozdíl od inzulínových injekcí při cukrovce prvního typu), zvyšujících citlivost na vlastní inzulín - látky rosiglitazonu (obchodní název Avandia).

„Citlivost vůči inzulínu může klesat s věkem"

Vědci z americké Severozápadní univerzity (NWU) a jejich kolegové z Rio de Janeira (URJ) vystavili neurony hipokampu současnému působení inzulínu a rosiglitazonu. Výsledek je potěšil: mozkové buňky vykázaly mnohem nižší citlivost vůči destruktivnímu vlivu ADDL.

„Citlivost vůči inzulínu může klesat s věkem,“ vysvětlil William Klein z NWU. „Pro pacienty s Alzheimerovou chorobou je to rizikový faktor. A my jsme teď prokázali, že posílení vnímavosti vůči inzulínu chrání neurony před poškozením.“

Sergio Ferreira z URJ doplnil, že „poznání Alzheimerovy choroby jako typu mozkové cukrovky otevírá cestu k vývoji jedné z možností léčby této demence“.

Reklama

Výběr článků

Načítám