Hlavní obsah

Republikáni inspirováni Obamou mají poprvé černošského předsedu

WASHINGTON

Poprvé v dějinách postavili američtí republikáni do svého čela černošského politika. Bývalý zástupce marylandského guvernéra Michael Steele byl v pátek ve Washingtonu zvolen předsedou celostátního výboru strany, má provést republikány obdobím po prohraných prezidentských a kongresových volbách.

Foto: Molly Riley, Reuters

Nový šéf amerických republikánů Michael Steele

Článek

Steele bude také tváří republikánů v době, kdy v Bílém domě poprvé zasedl černošský prezident. Je považován za skvělého řečníka a diskutéra, který má předpoklady přesvědčovat o republikánské politice širší veřejnost, zejména černoškou a hispánskou menšinu, obyvatele předměstí a další rychle rostoucí skupiny obyvatelstva, jež se Republikánské straně dosud vyhýbaly.

Při obnově demoralizované a rozpolcené strany, kterou v listopadových volbách podpořila pouhá čtyři procenta Afroameričanů, bude Steele muset najít způsoby, jak čelit demokratické politice zosobněné mimořádně populárním prezidentem Barackem Obamou. V době, kdy republikáni poprvé po 15 letech nezastávají žádný z rozhodujících úřadů v zemi, se na příští dva roky stane vedle vůdců stranických frakcí v Kongresu mluvčím opozice.

Umírněný politik má ve straně i své odpůrce

Řada republikánských konzervativců ovšem přijímá s jistou nevolí, že Steelea provází pověst umírněného politika. Spíše než změkčování konzervativních zásad strana podle nich potřebuje důslednější obhajobu základních idejí, jako jsou minimum státních zásahů do života země a silná armáda.

O předsednické křeslo soupeřilo původně šest kandidátů, včetně dosavadního šéfa Mika Duncana. Ve finále zbyl vedle Steelea jen předseda republikánské organizace v Jižní Karolíně Katon Dawson, v jehož neprospěch zřejmě hrálo, že až donedávna vedl společenský klub určený výhradně bělošským členům.

Navzdory kritice, že je Steele nedostatečně konzervativní, vzrostly jeho šance poté, kdy ho po odstoupení z voleb podpořil druhý černošský uchazeč o předsednickou funkci Ken Blackwell.

"Nevěřil jsem, že tento den někdy nastane," prohlásil bezprostředně po zvolení padesátiletý Steele, který má za sebou studia na katolickém semináři, kariéru právníka i neúspěšnou kandidaturu do Kongresu. Americká média také připomínají, že jeho švagrem byl kontroverzní boxerský šampión Mike Tyson.

Dohnat náskok demokratů

Steele vyzval stranu k jednotě a slíbil, že republikánskou politiku přivede do každého domu, čtvrti a každé americké komunity. Slíbil také, že dožene technologický náskok demokratů, kteří díky internetu vybrali rekordní částky do své volební kampaně a vybudovali si armádu dobrovolníků.

Řada představitelů strany uznala, že Steele bude představovat svěží tvář republikánské politiky a stane se jejím schopným poslem na celostátní úrovni.

Demokratická strana poprvé zvolila do svého čela černošského předsedu před 20 lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám