Hlavní obsah

Také Obama povede svou velkou válku - v Afghánistánu, píše NYT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy se v Afghánistánu soustředí na válečné operace a už nebudou klást takový důraz na rozvoj samotné země, uvedl list New York Times s odvoláním na poradce amerického prezidenta Baracka Obamy. Problematika rozvoje Afghánistánu bude ponechána spíše na Evropanech, řekl poradce.

Článek

Obamův tým zvažuje, že USA přestanou podporovat stávajícího prezidenta Hámida Karzáího. 

Bushovu politiku v Afghánistánu už kritizoval ministr obrany Robert Gates. Podle něj „byly předchozí cíle příliš široké a ležely až příliš daleko v budoucnosti“. Podle ně není totil „času, trpělivosti ani peněz,“ aby se dosáhly tak ambiciózní cíle. Válka je v zemi „největší vojenskou výzvou“.

Obama plánuje během dvou let zvýšit počet amerických vojáků v Afghánistánu ze současných 34 000 na více než 60 000. Podle ministra obrany by do letošního léta mělo jednotky v Afghánistánu posílit dalších 12 000 vojáků. Upozornil, že o dalších by se mohlo s ohledem na stavbu nových kasáren a infrastruktury rozhodovat až koncem roku.

USA budou válčit, Evropa rekonstruovat

Otázky ekonomického rozvoje, výcviku policie a spolupráce s vládou chce Obamova administrativa kvůli rostoucí intenzitě útoků ze strany Tálibánu ponechat spíš evropským spojencům, napsal americký list.

Evropské země NATO by podle nové americké strategie měly nést větší zodpovědnost za rozvoj občanské společnosti v zemi a vzít na svá bedra náklady na posílení afghánské armády.

„Nechceme zcela opustit rekonstrukce, ale nyní se snažíme soustředit na problém s Al-Kajdou. To je naše priorita,“ uvedl nejmenovaný vládní úředník.

Karzáí je brzdou

Obamovi poradci vidí také velmi negativně roli afgánského prezidenta Hámida Karzáího a zvažují, že jej přestanou podporovat. Korupce v jeho vládě podle nové americké administrativy přispěla k rozmachu obchodu s opiem a k vzestupu militantního hnutí Tálibán.

Obamův zvláštní vyslanec pro Pákistán a Afghánistán Richard Holbrooke hodlá od Karzáího žádat tvrdší boj s korupcí.

Podle zdrojů z Obamovy administrativy chce nový prezident jít jinou cestou. Namísto toho, aby jeho lidé jednali s ústřední vládou v Kábulu, mají jednat s představiteli jednotlivých provincií, řekl Zalmay Khalilzád, Američan afghánského původu, který byl velvyslanec v Iráku a při OSN.

V Afghánistánu se letos budou konat prezidentské volby a zatím není jasné, zda by nová vláda ve Washingtonu Karzáího kandidaturu podpořila. Do značné míry to prý bude záviset na tom, jestli Karzáí splní požadavek USA a jejich spojenců v NATO a nechá zatknout ty své spolupracovníky, včetně svého bratra, které Západ obviňuje z pašování drog.

Reklama

Výběr článků

Načítám