Hlavní obsah

Na kanadské řece uvízla výletní loď, osvobodil ji ledoborec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONTREAL

Na řece Svatého Vavřince na východě Kanady uvízla v pondělí v ledu loď CTMA Vacancie. Na její palubě bylo 300 lidí. Trajektu se vydal na pomoc ledoborec. Záchranná akce trvala téměř 24 hodin.

Článek

"Není to neobvyklé. V zimě jsou podobné operace časté," komentovala záchrannou akci Natalie Letenderová z quebecké pobřežní hlídky, která akci organizovala. Dodala ale, že podobně těžké podmínky pro záchranu nebyly v oblasti od roku 1993.

"Je to neuvěřitelná zkušenost. Je to pro mě osudový moment, být uvězněn na lodi uprostřed řeky Svatého Vavřince uprostřed zimy. Venku je asi - 40 stupňů," popsal jeden z cestujících, dokumentarista James Gray. Doufá, že ze záběrů, které pořídil, sestaví film.

Ledoborec Terry Fox se pokoušel lodi prorazit koridor, jímž by se mohla dostat do přístavu, zatím ale bez úspěchu. Podle AFP dokonce sám ledoborec přitom pětkrát v ledu uvízl a jen stěží se zase vyprostil

Kromě trajektu CTMA Vacancies uvízla na řece i nákladní loď, která převážela dříví a hliník. Tu se stále nepodařilo osvobodit.

Letošní zima v Kanadě je obzvlášť mrazivá a bohatá na sníh. O víkendu mrazy vytvořily v ústí řeky Svatého Vavřince souvislý led o rozloze asi pěti kilometrů čtverečních, který blokuje přístup k přístavu Matane při ústí do Atlantiku. Tato řeka představuje důležitou plavební spojnici mezi Atlantským oceánem a Velkými jezery na pomezí Kanady a USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám