Hlavní obsah

Argentinu postihlo největší sucho od 70. let

– BUENOS AIRES
Novinky, rei

Argentinu postihlo jedno z největších such za poslední dekády. Vláda kvůli němu vyhlásila mimořádná opatření pro zemědělce. Ti mají být na rok ušetřeni různých daní. S následky rozmarů počasí se potýká také americký středozápad či sever Španělska.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Kvůli suchu uhynulo 800 000 kusů dobytka.

Článek

Odhaduje se, že sucho v Argentině způsobí jednomu z největších producentů sóji, obilovin a hovězího masa na světě ztráty ve výši nejméně čtyř miliard dolarů (přes 84 miliard korun). Několik regionů v současnosti sužuje největší sucho od roku 1971. Patří mezi ně i provincie Buenos Aires, Córdoba, La Pampa či Entre Ríos.

Úhrn dešťových srážek je podprůměrný už od loňského března. Zemedělci přišli o 800 000 kusů dobytka, v Entre Ríos přišlo vniveč 90 procent pšenice.

Vláda se rozhodla farmářům těžký úděl ulehčit. Ti, kdo přišli o nejméně polovinu úrody či stád, budou na rok osvobozeni od většiny daní. Opatření administrativy prezidentky Cristiny Fernándezové však podle nich nejsou dostatečná. „Je to jen odklad daňových plateb,“ řekl BBC šéf agrární komory Cristian Roca.

Vztahy zemědělců s vládou jsou dlouhodobě napjaté. Loni kvůli rozsáhlým protestům musela vláda odvolat plánované zvýšení vývozních daní.

V USA sněhové bouře, sever Španělska pod vodou

Americký středozápad potíže se suchem nemá, rozmary počasí ho ale také potrápily. Pondělní sněhové bouře způsobily nejméně pět úmrtí při dopravních nehodách a v Oklahomě a Arkansasu zůstalo bez elektřiny na 11 000 domácností. Úřady varovaly před podobnými problémy v Missouri, Kentucky a Indianě.

V pohotovosti je také severošpanělské Baskicko. Jeho ekonomickou metropoli Bilbao postihly silné povodně. Dálnice z Baskicka do sousední Kantábrie je neprůjezdná poté, co se na ni sesunul svah, informovala ČTK.

Záplavy následují po vichřici Klaus, která o víkendu zasáhla jihozápadní Evropu a ve Španělsku, Francii a Itálii si vyžádala nejméně 25 životů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám