Hlavní obsah

Obama a Medvěděv chtějí své země po posledních sporech usmířit

WASHINGTON

Roztržku ve vztazích mezi Spojenými státy a Ruskem je třeba ukončit. V pondělí se na tom v telefonickém rozhovoru shodli prezidenti obou zemí Barack Obama a Dmitrij Medvěděv, uvedla v úterý s odvoláním na zdroje z Bílého domu a z Kremlu agentura Reuters.

Foto: Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

"Prezidenti se shodli, že jako vůdci z generace, která přišla po studené válce, mají jedinečnou šanci vytvořit zcela odlišný typ vztahů mezi oběma zeměmi," uvedl Bílý dům. Podobně se k rozhovoru podle Reuters vyjádřil i Kreml.

Obama s Medvěděvem se shodli, že je třeba "udělat cokoli, co je v jejich moci, aby obnovili rusko-americké vztahy k jejich plnému potenciálu". Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes rovněž uvedl, že Obama a Medvěděv povedou bilaterální jednání na okraji summitu skupiny G20 počátkem dubna v Londýně.

Vztahy mezi Washingtonem a Moskvou se zhoršily kvůli americkému plánu na vybudování prvků protiraketové obrany v Česku a v Polsku. Medvěděv pohrozil, že pokud USA postaví radar v Brdech a silo s deseti antiraketami v Polsku, rozmístí Moskva střely Iskander v kaliningradské enklávě.
Další prudké ochlazení vztahů mezi USA a Ruskem nastalo po rusko-gruzínské válce loni v srpnu, protože Washington patří mezi hlavní zahraničněpolitické spojence Gruzie.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko klade v Gruzii překážky pozorovatelům EU

V Gruzii začalo ve středu rozmisťování dvou set pozorovatelů ze zemí EU, kteří mají dohlížet na příměří a stahování ruských vojsk. Rusko jim klade překážky,...

Výběr článků

Načítám