Hlavní obsah

VIDEO: Ministrem financí USA bude daňový hříšník Geithner

– WASHINGTON • Aktualizováno

Americký Senát v pondělí schválil Timothyho Geithnera do funkce ministra financí, i když kandidát nominovaný prezidentem Barackem Obamou v minulosti krátil daně. Pro Geithnera hlasovalo 60 senátorů, proti 34. Převládl názor, že Geithner má dostatečné zkušenosti, aby zvládl dopady finanční krize.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Timothy Geithner mluví v Senátu.

Článek

Očekává se, že Geithner bude vzat do přísahy a nastoupí do funkce co nejdříve, aby pomohl stabilizovat zhoršující se hospodářskou situaci. Geithner má být klíčovou postavou v dalších krocích ke stabilizaci finančního sektoru a k jeho vyvedení z finanční krize.

Geithner se minulý týden Senátu omluvil za to, že před několika lety nezaplatil státu na daních včas 34 000 dolarů (asi 728 000 Kč). Tento měsíc se ukázalo, že kandidát neodváděl státu daně z příjmu během svého působení v Mezinárodním měnovém fondu v letech 2001 až 2004. Část daní sice doplatil v roce 2006, zbývající dlužnou částku však dorovnal až poté, co ho Obama loni v prosinci jmenoval jako kandidáta.

Geithner řekl, že jeho chyby v placeni daní pramenily z nedbalosti a nebyly záměrné. Po prostudování příslušných dokumentů se však podle komentátorů ukázalo, že nešlo zdaleka jen o daně z příjmů z práce v MMF. Neoprávněně si odepsal i výdaje na prázdninový tábor.

Ztížená situace

Analytici varují, že daňové hříchy ztíží Geithnerovi situaci. Již nyní se obyčejní Američané svých senátorů ptají, proč by měli platit daně, když je neplatí ani šéf daňové správy. "Bude to první věc, kterou mu lidé hodí do tváře, když s ním nebudou souhlasit," řekl agentuře Reuters Larry Sabato z Centra pro politiku na Virginské univerzitě.

USA měly až dosud pověst země, kde jsou daňové podvody posuzovány jako jeden z nejtěžších zločinů. Geithnerovy daňové problémy se však ani nezačaly oficiálně vyšetřovat.

Geithner má být klíčovou postavou v dalších krocích ke stabilizaci finančního sektoru a k jeho vyvedení z finanční krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám