Hlavní obsah

Fidel Castro: Za čtyři roky tady už nebudu

HAVANA

Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro pomýšlí na smrt. V internetovém sloupku s názvem "Úvahy soudruha Fidela" pochybuje, že se dožije konce čtyřletého funkčního období amerického prezidenta Baracka Obamy. Fidel Castro také doporučuje kubánským představitelům, aby ho při rozhodování nebrali v potaz. V pátek o tom informovala agentura AP.

Foto: Reuters

Fidel Castro

Článek

V Buenos Aires byly současně zveřejněny první Castrovy fotografie od 18. listopadu loňského roku.

Dvaaosmdesátiletý Fidel Castro se domnívá, že jeho dny jsou sečteny. Ve svém sloupku píše, že představitelé země by se prý neměli cítit zaskočeni jeho "občasnými reflexemi (esejemi, které píše), jeho zdravotním stavem či jeho smrtí".

"Měl jsem vzácné privilegium sledovat události po tak dlouhou dobu," napsal. "Očekávám, že toto privilegium nebudu požívat za čtyři roky, kdy bude končit první Obamovo funkční období."

Zatím je údajně v dobré formě

Castro se v červenci 2006 podrobil vážné operaci zažívacího traktu. Od té doby se podle AP neobjevil na veřejnosti. Novým vůdcem Kuby se stal jeho mladší bratr Raúl. V poslední době se znovu objevily spekulace o Fidelově zhoršujícím se zdravotním stavu, mimo jiné i proto, že od poloviny listopadu nebyly zveřejněny žádné jeho nové fotografie.

Nyní však byly v Buenos Aires zveřejněny snímky z jeho středečního setkání s argentinskou prezidentkou Cristinou Fernándezovou. Podle AP na nich nevypadá tak přepadlý jako před dvěma měsíci.

Fernándezová po setkání řekla, že Castro se zdá být v dobré formě. Prý jí mimo jiné řekl, že Obama "vypadá, že má dobré myšlenky", a že doufá, že Obamu "nechají dělat", co zamýšlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám