Hlavní obsah

Mexiko zvažuje obnovit trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXICO CITY

Mexičtí zákonodárci odsouhlasili obnovení debaty o znovuzavedení trestu smrti. Týkal by se některých zvlášť těžkých zločinů a byl by reakcí na prudký nárůst únosů a vražd v zemi, za nimiž často stojí podsvětí a drogové kartely.

Článek

Mexiko zrušilo trest smrti v roce 2005, poslední průzkumy však ukazují, že pro jeho obnovení je 70 procent obyvatel. Současnou kampaň za opětovné zavedení vede nezvykle Strana zelených. Plakáty vyzývající k obnově nejvyššího trestu s logem zelených jsou po celém hlavním městě.

Národní kongres odsouhlasil zřízení zvláštní komise, která má o obnovení trestu smrti jednat. Zasednou v ní přední vyšetřovatelé, akademici a aktivisté za lidská práva.

Britská stanice BBC dodává, že znovuzavedení trestu není pravděpodobné. Proti nejsou jen ochránci práv a církev, ale také vláda. V Mexiku byla poprava vykonána naposledy v roce 1961. Od té doby bylo na mezinárodní scéně hlasitým zastáncem zrušení trestu smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám