Hlavní obsah

Obama nařídil zavřít vězení na Guantánamu

WASHIGNTON
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek nařídil do roka uzavřít kontroverzní věznici pro podezřelé z terorismu na americké základně Guantánamo na Kubě. Organizace na ochranu lidských práv v této souvislosti vyzvaly ministry zahraničí zemí EU, aby přistoupily na žádost americké vlády o přijetí těch zajatců z Guantánama, jimž by po případném návratu do země původu hrozila perzekuce.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Podle českých odborníků český právní řád přijetí vězňů nevylučuje, jejich převoz do Česka by ale musela upravit mezinárodní smlouva.

Vedle příkazu uzavřít do roka věznici na Guantánamu Obama nařídil uzavřít všechny tajné věznice, které Ústřední zpravodajská služba (CIA) zřídila mimo americké území. Zakázal také otevírání nových podobných zařízení v budoucnosti.

Americký prezident zakázal i používání nestandardních vyšetřovacích praktik, které CIA povolila vláda jeho předchůdce George Bushe. Především se jedná o hrozby, fyzické zneužívání a takzvaný waterboarding, při němž se u vyslýchaného vězně navozuje dojem tonutí a který je označován za mučení.

Věznice Guantánamofoto: Reuters/U.S. Department of Defense

Obama také nařídil revizi všech případů vězňů zadržovaných na základně. Revize má stanovit, zda zadržovaní mohou být převezeni jinam nebo propuštěni. U těch zadržených, kteří nebudou moci být převezeni ani propuštěni, musí být vyhodnoceno, zda mají být souzeni americkými soudy. Podle agentury Reuters by před americkými soudy zřejmě mělo stanout asi 80 vězňů z Guantánama.

Příkaz uzavřít věznici přišel jen den poté, co vojenští soudci na Guantánamu na 120 dní přerušili veškeré projednávané procesy. K tomu je Obama vyzval už v úterý, jen několik hodin po nástupu do úřadu.

Americká veřejnost rozdělena

Americká veřejnost je ale podle televize CNN v otázce uzavření věznice rozdělena. Podle průzkumu institutu Opinion Research je 51 procent Američanů pro uzavření věznice na vojenské základně a převoz vězňů do jiných zařízení. Celkem 47 procent respondentů ale soudí, že by věznice měla fungovat dál.

Plánovaným zrušením Guantánama ale vzniká problém s umístěním propuštěných vězňů. Spojené státy nechtějí některé z nich vrátit do země původu s odůvodněním, že by zde byli pronásledováni. USA proto už oslovily několik zemí s dotazem, zda by propuštěné z Guantánama nepřijaly.

Ke spolupráci s Obamovou vládou v této otázce vyzvaly i organizace na ochranu lidských práv. "Amnesty International (AI) věří, že výsledkem jednání členských států EU bude společné odhodlání pomoci uzavřít Guantánamo. Ještě důležitější však je, aby následně učinily konkrétní kroky k zajištění útočiště pro zajatce, kteří nemohou být vráceni do svých zemí," uvedl ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii Nicolas Beger.

Francie přijetí vězňů nakloněna, Británie zatím odmítla

Příznivě nakloněn případnému přijetí určitého počtu vězňů propuštěných z americké základny na Guantánamu je francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Každý případ by se ale projednával samostatně z právního a bezpečnostního hlediska, uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí.

Británie americké žádosti na přijetí vězňů z Guantánama zatím odmítala. Podle britských médií je nicméně pravděpodobné, že Londýn bude chtít novému prezidentovi nějakým způsobem vyjít vstříc. Ministerstvo zahraničí spekulace médií zatím nepotvrdilo

Přijetí vězňů z Guantánama do Česka podle soudce Nejvyššího soudu Pavla Šámala český právní řád nevylučuje, muselo by to ale být ošetřeno mezinárodní smlouvou, která by měla přednost před vnitrostátními ustanoveními trestního řádu. Předávání osob k trestnímu stíhání do České republiky se totiž podle Šámala většinou řídí tím, zda mají k zemi nějaký vztah, u vězňů z Guantánama by ale podle něj bylo nejspíš obtížné najít nějakou jejich spojitost s Českem.

Výnos o základně Guantánamo:
- Stanoví, že věznice bude uzavřena do jednoho roku od vydání výnosu.
- Vyzývá ministryni zahraničí Hillary Clintonovou, aby se pokusila uzavřít dohodu s dalšími zeměmi o přijetí vězňů z Guantánama.
- Vyzývá ministra obrany Roberta Gatese, aby zastavil veškeré procesy vedené zvláštními vojenskými soudy na základně.
- Nařizuje prošetřit možnosti, jak vést soudní řízení s vězni. Preferovány jsou standardní vojenské soudy; jako možnost se nicméně uvádějí i vojenské komise (oficiální označení pro zvláštní soudy působící na Guantánamu), pokud budou upraveny jejich pravomoci.
- Požaduje, aby byl stanoven postup pro zacházení s těmi zadrženými, kteří nebudou moci být souzeni ani propuštěni.
- Požaduje, aby vězni byli na základně drženi v podmínkách, které odpovídají ženevským konvencím.
Výnos o vyslýchání:
- Vyžaduje, aby se veškeré výslechy zajatců vedené jakoukoli americkou vládní institucí řídily armádními směrnicemi pro vyslýchání, které zaručují, že je se zajatci humánně zacházeno v souladu s ženevskými konvencemi.
- Ruší výnos exprezidenta George Bushe, podle kterého nebyly osoby podezřelé z terorismu chráněny ženevskými konvencemi.
- Nařizuje, aby všechny vládní instituce umožnily zaměstnancům Červeného kříže přístup k zajatcům.
- Nařizuje Ústřední zpravodajské službě (CIA), aby zrušila všechny věznice vybudované ve třetích zemích za účelem vyslýchání zahraničních zajatců podezřelých z terorismu.
- Vytváří tým, který zhodnotí armádní směrnice pro vyslýchání a rozhodne, zda je třeba pro potřeby CIA vytvořit jejich upravené nebo rozšířené znění.

Reklama

Výběr článků

Načítám