Hlavní obsah

Obama si kvůli chybě pro jistotu přísahu zopakoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nový americký prezident Barack Obama si ve středu zopakoval prezidentský slib. Ten první přednesl na veřejně inauguraci v úterý, udělal v něm ale chybu ve slovosledu, a proto text v soukromí Bílého domu předsedovi Nejvyššího soudu Johnu Robertsovi zopakoval.

Foto: Reuters

Barack Obama složil veřejně slib v úterý.

Článek

Bílý dům ale zdůraznil, že Obama je americkým prezidentem od úterního poledne, kdy byl inaugurován původně a "repríza" se konala jen pro jistotu. Přesné znění slibu je totiž uvedeno v ústavě.

Obama v úterý spletl text, když zaměnil pořadí slov. Text předříkával Roberts a Obama začal text opakovat dříve, než jej Roberts dořekl. Slovo "věrně" pak ve větě: "věrně vykonávat úřad prezidenta Spojených států" posunul na konec věty.

Na vině je zřejmě Roberts, protože on sám slovo v předříkávaném textu vynechal a dořekl ho na konci, pak se opravil, větu řekl znovu, ale tentokrát vynechal slovo "vykonávat". Obama sena soudce nejprve zmateně díval, pak zopakoval výrok, ale popletl slovosled.

Opakování pro jistotu

O tom, že by Obama měl slib zopakovat, rozhodl  sám Roberts z opatrnosti. "Znění slibu je zakotveno v ústavě. Z důvodů předběžné opatrnosti, protože došlo k přesunutí slova, předseda nejvyššího soudu John Roberts rozhodl o složení slibu napodruhé," řekl poradce v Bílém domě Greg Craig.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám