Hlavní obsah

VIDEO: Barack Obama přebírá vládu nad Spojenými státy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

V úterý bude ve Washingtonu slavnostně inaugurován 44. prezident Spojených států. Poprvé se jím stane černoch a slavnostnímu uvedení Baracka Obamy do úřadu budou na místě přihlížet až dva milióny lidí. Vyvrcholí masové nadšení, po níž bude bezprostředně následovat konfrontace s aktuálními problémy. Mnohé z nich Obama zdědí po nepopulárním prezidentovi Georgi Bushovi.

Foto: Jim Young, Reuters

Barack Obama

Článek

Zvolení Baracka Obamy v listopadových prezidentských volbách přinesla senzaci především mezi americkou černošskou komunitou. Podle stanice CNN si dvě třetiny z nich myslí, že se naplnily vize černošského bojovníka Martina Luthera Kinga o rasové rovnosti.

Obama je na vrcholu popularity, podporuje ho 84 procent Američanů, uvedla CNN. Jeho tým si toho je dobře vědom a washingtonský spektákl zahájil už o víkendu vlakovým turné Obamy po trase, kterou se na svou první inauguraci v roce 1861 vydal Abraham Lincoln.

V neděli v hlavním městě následoval monstrózní koncert za účasti desítek slavných ze světa šoubyznysu, na nějž se dostavilo na 400 000 posluchačů.

Obama však nezapomněl ani na výtky z tábora opozičních republikánů během kampaně před volbami týkající se jeho role celebrity v zábavné show a po příjezdu do Washingtonu ukazoval i vážnou tvář. Před nedělním koncertem navštívil vojenský národní hřbitov Arlington a kostel. V pondělí zase ještě před večeří se svým budoucím viceprezidentem Joe Bidenem, republikánským rivalem z voleb senátorem Johnem McCainem a bývalým ministrem zahraničí Colinem Powellem pobyl ve vojenské nemocnici a v centru pro bezdomovce, kde pomohl s malováním.

Střízlivění potrvá

Obama slibuje změnu, zároveň si je vědom, jaké nároky na něj budou kladeny. „Vítejte na oslavě americké obnovy,“ řekl shromážděným na koncertě před Lincolnovým památníkem a dodal: „Není pochyb, že naše cesta bude dlouhá a čeká nás těžký výstup. Jsme ve válce a naše ekonomika je v krizi. Nebudu předstírat, že konfrontace s těmito výzvami bude snadná. Zabere víc než měsíc nebo rok, pravděpodobně zabere mnoho let.“

Vedle problémů, které zdědí po navýsost nepopulárním odcházejícím prezidentovi Georgi Bushovi mladšímu, Obamu rovněž bezprostředně čekají jednání o míru v pásmu Gazy a na celém Blízkém východě. Jeho tým avizoval hned pro první týden intenzivní aktivitu a ambiciózně rozsáhlou agendu. Mimo ekonomické recese a Gazy se bude týkat i Iráku, Afghánistánu, plánovaného uzavření věznice Guantánamo a možná i raketového štítu USA v ČR a Polsku.

Média napůl vážně a napůl žertem dodávají, že výzvou pro Obamu po nastoupení do úřadu bude také boj s návykem na cigaretu.

Co ještě Obamu čeká

14:30 (20:30 SEČ) Obama s manželkou Michelle pojede v čele defilé po Pensylvania Avenue do Bílého domu, poté bude sledovat vojenskou přehlídku a průvod.

Večer se manželé zúčastní deseti inauguračních bálů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám