Hlavní obsah

OBRAZEM: Obama jede slavnostním vlakem na inauguraci

• Aktualizováno

Cestou vlakem z Filadelfie do Washingtonu zahájil v sobotu příští americký prezident Barack Obama pětidenní oslavy své inaugurace. Prezidentský slib složí toto úterý. Ačkoli se s rodinou přestěhoval do Washingtonu už před dvěma týdny, cesta po železnici má učinit inaugurační oslavy co nejotevřenější, aby se jich mohlo zúčastnit co nejvíce Američanů.

Článek

Vlak se vydal po zhruba stejné trase, kterou absolvoval Obamův vzor, prezident Abraham Lincoln cestou na svou první inauguraci v březnu 1861. Lincolnovi, prezidentu, který zrušil černé otroctví, tím Obama, první černošský prezident USA, do jisté míry skládá svůj hold.

V historické soupravě z prvních desetiletí minulého století se na 220 kilometrů dlouhou cestu vydala i Obamova manželka Michelle a jejich dcery Malia a Sasha. Pro budoucí první dámu, která pro tuto příležitost zvolila fialové sako přes modrý rolák, je sobota dvojnásobně významná, protože slaví své 45. narozeniny.

Barack Obama při zahájení slavnostní cesty vlakem mával přihlížejícím.foto: Reuters/Jim Young

Na první zastávce ve Wilmingtonu do soupravy přistoupí budoucí viceprezident Joe Biden s manželkou. V Baltimoru se pak uskuteční masové shromáždění, na němž se i přes mrazivé počasí očekává asi 100 000 lidí.

V krátkém projevu před odjezdem z Filadelfie, kde byla v roce 1776 vyhlášena nezávislost Spojených států, vyzval Obama občany, aby každodenní prací přispívali ke zdokonalení americké unie. Hovořil také o odpovědnosti. "Budujme vládu odpovědnou lidem a přijměme naše vlastní odpovědnosti jako občanů za to, že budeme trvat na odpovědnosti vlády," řekl. Volby, které ho loni 4. listopadu vynesly do prezidentského úřadu, jsou podle něho "začátkem a nadějí pro budoucnost".

Barack Obama s rodinou se chystá nastoupit do vlaku.foto: Reuters/Jim Young

Příjezdy zvolených prezidentů do hlavního města po železnici bývaly běžné od roku 1841, kdy vlak poprvé k této cestě využil William Henry Harrison. Do té doby přivážely prezidenty do Washingtonu lodě a dostavníky.

Zatím posledním prezidentem, který na inauguraci přicestoval vlakem, byl v roce 1953 Dwight Eisenhower. Souprava prý vyrazila 18. ledna z New Yorku s hodinovým zpožděním, protože budoucí prezident ještě dopisoval svůj inaugurační projev. Na vlaky poté prezidenti zanevřeli a dali přednost letadlům.

Lidé stojí podél trati, aby alespoň na malý okamžik uviděli Baracka Obamu.foto: Reuters/Brian Snyder

Reklama

Výběr článků

Načítám