Hlavní obsah

Bush na rozloučenou urputně hájil svou politiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush se v noci na pátek rozloučil s Američany. V televizi vystoupil pět dnů před odchodem z úřadu. Nejméně oblíbený prezident posledních desetiletí obhajoval svou politiku, zejména válku s terorismem. Tvrdil, že jeho vláda přinesla demokracii do Afghánistánu a Iráku.

Článek

Za úspěch označil to, že za více než sedm let se území USA nestalo terčem teroristického útoku. Nicméně varoval, že "naši nepřátelé jsou trpěliví a odhodlaní udeřit znovu".

Uznal, že některá jeho opatření přijatá v reakci na útoky 11. září 2001 vzbudila kontroverze. "Existuje oprávněná debata o řadě těchto rozhodnutí, ale může být jen malá debata o jejich výsledcích," uvedl a na obhajobu invazí do Afghánistánu a Iráku řekl: "Ve světě jsou přítomné dobro a zlo, mezi nimiž nelze dělat žádné kompromisy," prohlásil.

„Afghánistán se změnil z národa, kde Tálibán poskytl přístav al-Káidě a kde se kamenovaly ženy na ulici, na mladou demokracii, která bojuje s terorismem a povzbuzuje dívky, aby šly do školy,“ pravil Bush. O druhém válečném poli, iráckém, které přispělo k prudkému poklesu jeho obliby, uvedl, že Irák přešel od brutální diktatury a zapřísáhlého nepřítele Ameriky k arabské demokracii v srdci Blízkého východu, která je přítelem USA.

"Můžete nesouhlasit s některými přísnými rozhodnutími, která jsem učinil, ale doufám, že můžete souhlasit s tím, že jsem byl ochoten činit obtížná rozhodnutí," poznamenal hlasem plným emocí.

Ekonomické problémy USA vyžadují rázné kroky

Ve svém posledním veřejném vystoupení ve funkci hlavy státu označil úterní inauguraci prvního černošského prezidenta USA za "moment naděje a hrdosti". "Na schodech Kapitolu bude stát muž, jehož příběh odráží trvalou naději naší země," řekl Bush. Upozornil, že největší výzvou, jíž bude Obama čelit, zůstává hrozba teroristického útoku na USA. Zmínil ale i to, že bude muset bojovat s finanční krizí.  

Sám sebe pochválil za to, jaká rozhodnutí přijal. Pokud by neučinil některá hospodářská opatření, přinesl by loňský kolaps finančního systému ještě horší důsledky, uvedl v projevu. Bush připomněl masivní státní pomoc bankám a dalším peněžním ústavům.

"Jsou to těžké časy pro tvrdě pracující rodiny, ale pokud bychom nejednali, daň by byla daleko vyšší," konstatoval v projevu před asi 200 hosty ve Východním sále Bílého domu. Vyjádřil naději, že se podaří americkou ekonomiku postiženou recesí vrátit k růstu. "Znovu ukážeme světu nezdolnost amerického systému svobodného podnikání," prohlásil.

Úspěchem jeho dvou volebních období jsou podle něj zlepšení školního vzdělávání, nižší daně, dostupnější léky pro seniory a výsledky v boji proti nemoci AIDS ve světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám