Hlavní obsah

USA prý zrevidují plán na protiraketovou obranu v Evropě

WASHINGTON

Nově zvolený americký prezident Barack Obama přehodnotí plány na rozmístění prvků americké protiraketové obrany ve střední Evropě. Podle agentury Reuters to sdělila Michele Flournoyová, kterou Obama nominoval do vysoké pozice na ministerstvu obrany.

Foto: Jason Reed, Reuters

Nastupující americký prezident Barack Obama

Článek

Plán protiraketové obrany má chránit USA a jejich spojence před případným útokem nepřátelských států. Rusko s ním zásadně nesouhlasí. Flournoyová odpovídala senátnímu brannému výboru, který rozhoduje o její nominaci.

Předseda výboru demokrat Carl Levin se ptal, zda si Flournoyová myslí, že je třeba plán protiraketové obrany revidovat "v širším bezpečnostním evropském kontextu, který zahrne také vztahy USA k Rusku". "Ano, myslím si to, je to důležité téma nadcházející QDR," odpověděla Flournoyová. QDR je zkratka pro hodnocení bezpečnostní politiky, které se v USA koná každé čtyři roky a jehož další termín připadá na letošek.

Podle Flournoyové je v zájmu USA dohodnout se na raketové obraně s Ruskem. "Abychom získali konečné obrysy tohoto přístupu, je třeba konzultací vlády s Kongresem," sdělila Flournoyová.

Administrativa prezidenta George Bushe počítá s postavením amerického radaru v Česku a rozmístěním desítky protiraketových střel v Polsku. Systém by měl být uveden do provozu mezi lety 2011 až 2013. Obama prozatím říkal, že protiraketovou obranu v zásadě podporuje, ale že musí být efektivní.

Bushovy nabídky ke spolupráci Moskva odmítla. Protiraketový systém má podporu také nynějšího i budoucího ministra obrany Roberta Gatese. Kritici tvrdí, že je systém příliš nákladný a že jeho technologie není dostatečně vyzkoušená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám