Hlavní obsah

Desítky propuštěných z Guantánama se vrací k terorismu, tvrdí Pentagon

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Desítky lidí, které Spojené státy propustily z věznice Guantánamo na Kubě, se vrátily k teroristickým aktivitám. Tvrdí to mluvčí Pentagonu Geoff Morrell s tím, že se to týká 61 osob. U některých z nich existují pouze podezření, u jiných se to údajně potvrdilo.

Článek

Morrell řekl, že o návratu k terorismu mají USA důkazy u 18 lidí. Uvedl příklad Kuvajťana Abduláha Sáliha al-Ajmího, který byl propuštěn v roce 2005. Loni v dubnu podle Pentagonu spáchal v Iráku sebevražedný atentát.

Od loňského března počet podezřelých z terorismu narostl o 24 někdejších vězňů z kontroverzního zařízení na Kubě, které nastupující prezident Barack Obama slíbil co nejdříve uzavřít.

Spojené státy od roku 2002 propustily z Guantánama na 520 vězňů, od roku 2007 přes sto. Na základně je stále drženo asi 250 lidí. Šest desítek z nich bylo od podezření očištěno, jejich domovské země je však nechtějí přijmout.

Experti se shodují, že přemístění vězňů z Guantánama před uzavřením věznice bude vyžadovat delší přípravy. Obama hovoří o vytvoření nového právního rámce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám