Hlavní obsah

USA uvalily sankce za podíl na tajných obchodech jaderného fyzika

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy uvalily sankce na osoby a společnosti napojené na někdejšího šéfa pákistánské jaderné agentury Abdula Kadíra Chána, zatčeného v roce 2004 za předávání tajných dokumentů a zařízení do zahraničí. Americké ministerstvo zahraničí doufá, že to napomůže zamezit budoucímu šíření jaderných zbraní.

Foto: Mian Khursheed, Reuters

Abdul Kadír Chán

Článek

Sankce se týkají třinácti osob a tří soukromých společností, které byly s Chánem ve spojení. USA se domnívají, že od aktivit už upustily, sankce mají nicméně odradit ostatní. Mezi potrestanými jsou občané Británie, Německa, Turecka, Švýcarska a Srí Lanky. Jeden z nich, německý inženýr Gotthard Lerch, obdržel loni trest pět a půl roku vězení.

Chán se v roce 2004 přiznal, že předával tajné materiály týkající se jaderné energie dvanácti zemím, mezi nimi Íránu, Severní Koreji a Libyi. Tehdejší pákistánský prezident Parvíz Mušaraf ho omilostnil. Právě někdejší šéf armády Mušaraf podle jeho slov věděl o přepravě zařízení na obohacování uranu do Severní Koreje v roce 2000. Mušaraf to popírá.

Americký vyšetřovatel David Albright uvedl, že by nebezpečné režimy mohly disponovat i plány kompaktní jaderné hlavice vhodné pro balistické rakety. Náčrty hlavice byly objeveny v zabaveném počítači jistého švýcarského obchodníka v roce 2006. Švýcarská vláda loni za účasti odborníků Mezinárodní agentury pro atomovou energii zničila 30 tisíc stran citlivých údajů, které obsahoval, ale nelze vyloučit, že v oběhu zůstávají elektronické kopie.

Abdul Kadír Chán žije v Islámábádu de facto v domácím vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám