Hlavní obsah

Čech vraždil v Mexiku, do naší věznice nechce

Právo, Aleš Honus

David Schmit (33) z Opavska, který je od loňského září v Mexiku ve vazbě kvůli brutální vraždě manželky Lucie, si chce trest odpykat v Mexiku a nebude žádat o vydání do České republiky.

Foto: mexická policie, Právo

David Schmit na policejním snímku.

Článek

Informaci Právu poskytlo české velvyslanectví v Mexiku. „Vzhledem k tomu, že obviněný projevil zájem zůstat v Mexiku, nebyl zahájen proces, který by mu umožnil vydání zpět do naší republiky,“ řekla česká konzulka Adéla Sýkorová. Potvrdila, že Schmit čeká v mexickém vězení na svůj trest. „Rozsudek by měl být vynesen koncem února,“ dodala.

Hrozí mu 25 až 50 roků vězení

Jak Právo informovalo, Schmit je obviněn z toho, že svoji o šest let mladší manželku Lucii, která ho přijela do Mexika navštívit, ve svém bytě zavraždil, její tělo rozřezal, zabalil do igelitových pytlů a vhodil do rokle v odlehlém lese nedaleko Mexico City. Podle mexických zákonů mu za to hrozí 25 až 50 roků vězení.

Případné vydávání odsouzených z Mexika do ČR záleží pouze na dobré vůli mexických úřadů, protože mezi oběma zeměmi neexistuje dohoda o vydávání osob. Pokud by odsouzený přece jen projevil zájem odpykat si část trestu v republice, může se domů vrátit nejdříve jako padesátiletý.

 „Dle mexických zákonů může být vydán až po odpykání poloviny trestu,“ vysvětlila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Do Mexika odjel kvůli dluhům

David Schmit do Mexika odcestoval před čtyřmi lety kvůli velkým dluhům. Jeho manželka Lucie ale zůstala doma v Ostravě. Do zámoří ho jezdila navštěvovat, ale vztahy nebyly ideální.

 „Už někdy kolem Vánoc v roce 2007, po svém příletu z Mexika, se dcera svěřila rodině s problémy v manželství. Příčinou rozporů měly být peníze, konkrétně částka asi 1,5 miliónu určená na koupi bytu,“ řekla Holčáková.

Právě kvůli sporu o peníze se Lucie z Ostravy do Mexika loni v srpnu vrátila, aby se s manželem mimo jiné dohodla na rozvodu. V telefonátu s blízkými se svěřovala, že se manžel s rozvodem nechce smířit a koncem srpna pak její telefon utichl. Rodiče záležitost později oznámili policii, která iniciovala cestou Interpolu pátrání v Mexiku.

 Kriminalisté pak v bytě Schmita nalezli krevní stopy. Schmit se dlouho k činu odmítal přiznat, teprve pod vidinou možného propuštění na kauci kriminalistům ukázal místo, kde tělo manželky zanechal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám