Hlavní obsah

V Kanadě zatkli dva sektáře, měli dohromady 24 žen

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VICTORIA

V kanadské provincii Britská Kolumbie ve středu zatkli a obvinili z polygamie dvojici sektářských vůdců. Vůdcové Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů pojali dohromady 24 manželek. Spousta z nich byly patnáctileté a šestnáctileté dívky ze Spojených států.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Winston Blackmore (52) a James Oler (44) skončili ve vazbě ve městě Bountiful, řekl prokurátor Wally Oppal. Blackmore měl 19 žen, Oler pět. Některým bylo v době sňatku teprve patnáct let, většinou pocházely z USA. 

Právní hranice pro sňatek je přitom v Kanadě 16 let a v případě, že se jedná o institucionální představitele jako v případě Olera a Blackmora 18 let.

Vyšetřování začalo už v roce 2005. Policisté v jeho průběhu vyslechli na 90 členů církve nejen v provincii, ale i v amerických státech Utah, Idaho a Nevada. Prokuratura s obviněním nespěchala, protože si je vědoma, že je těžké je dokázat. „Problémem je vždy argument svobody vyznání,“ řekl Oppal.

Záruku náboženské svobody poskytuje kanadská listina práv a svobod z roku 1982. Soud bude polygamii řešit poprvé od přijetí charty.

V Texasu vyšetřování ztroskotalo

Kanadská prokuratura zná také dobře pozadí vyšetřování amerických úřadů mezi členy Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů v texaském Eldoradu. Loni v dubnu z tamního sídla církve policie vyvedla přes 440 dětí. U některých z nich měli podezření na fyzické a sexuální zneužívání. Soudce však později povolil dětem návrat k rodinám.

Šéf texaské církve Warren Jeffse byl ovšem předloni odsouzen na dvakrát pět let. Spolupodílel se na znásilnění, když dojednal sňatek čtrnáctileté dívky s jejím 19letým bratrancem a pod hrozbou pekelných muk ji přesvědčoval k pohlavnímu styku, jenž se později uskutečnil. Loni v červenci ho obžalovali z dalšího sexuálního násilí vůči nezletilým.

Polygamní církev

Fundamentalistická církev Ježíše Krista svatých poslední dnů vznikla v třicátých letech 20. století. Založili ji odpadlíci od mormonské církve poté, co tato zakázala polygamii.

Organizace má členy hlavně ve Spojených státech. Dohromady jich je asi deset tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám