Hlavní obsah

Obama vybral nového šéfa CIA

– WASHINGTON • Aktualizováno

Budoucí prezident USA Barack Obama vybral za nového šéfa americké rozvědky CIA bývalého demokratického kongresmana Leona Panettu. Ten byl personálním šéfem Bílého domu v době, kdy byl hlavou státu Bill Clinton.

Foto: Profimedia.cz

Leon Panetta na snímku z roku 2006

Článek

Informaci přinesl deník New York Times (NYT) a upozornil na to, že sedmdesátiletý Panetta má jen málo zkušeností s prací zpravodajských služeb. Obamovu volbu musí ještě potvrdit Senát.

Panetta má velmi dobrou pověst a je považován za schopného manažera.

Obama vždy kritizoval postup CIA při vyslýchání lidí podezřelých z terorismu. Podle NYT vybral muže, který nemá s dosavadními praktikami nic společného.

Panetta je synem přistěhovalců z Itálie. Vystudoval politologii a právo, věnoval se především lidských právům. Pracoval jako poradce politiků, poté ve své vlastní firmě. V letech 1994 -1997 byl personálním šéfem Bílého domu, předtím byl šéfem rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů.

Obama také vybral nového národního ředitele tajných služeb, který koordinuje práci všech zpravodajských agentur. Bude jím dvaašedesátiletý bývalý admirál Dennis Blair. Dříve pracoval v Pentagonu a působil jako náměstek ředitele CIA.

Reklama

Výběr článků

Načítám