Hlavní obsah

Americké savce před 13 000 lety vyhubila kometa

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Před 12 900 lety nad Severní Amerikou explodovala kometa a zapříčinila vymření spousty druhů, včetně savců a téměř celé populace prehistorických lidí. Podle vědců z univerzit v Oregonu a Kalifornii to dokazují četné nálezy miniaturních diamantů.

Článek

Konec lidí klovíské kultury býval spojován s koncem doby ledové, o fatálním střetu s kometou už vědci informovali dříve. Oregonští a kalifornští experti teď teorii potvrdili nálezy miniaturních diamantů výhradně v geologických vrstvách z popisovaného období, a to v šesti lokalitách v USA a Kanadě. Diamanty se vytvořily za vysoké teploty a tlaku vyvolaného kosmickým střetem.

Vědci se domnívají, že exploze komety změnila směr mořských proudů a zapříčinila tak nástup chladné éry, která zasáhla celou planetu a trvala 1300 let. V Severní Americe měla exploze vliv na masivní tání ledovce, jenž zakrýval oblast Velkých jezer.

Mezi druhy, které následkem vůbec vzácného rojení komet nad Amerikou před téměř 13 000 lety vyhynuly, byli i mamuti, uvádí se ve zprávě publikované v žurnálu Nature. Skoro vymřeli také prehistoričtí lidé, jejichž počet se výrazně snížil.

Reklama

Výběr článků

Načítám