Hlavní obsah

Muslimy vyhodili z letadla, diskutovali o tom, kde je bezpečné sedět

Novinky, CNN, jky
WASHINGTON

Celkem osm amerických muslimů bylo ve čtvrtek vyhozeno z letu aerolinek AirTran poté, co se při nástupu bavili o tom, která místa v letadle jsou nejbezpečnější. Rodinu okamžitě prověřili pracovníci FBI, kteří rozhodli, že nepředstavuje žádné potenciální nebezpečí. Aerolinky je ovšem i nadále odmítaly přepravit.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti AirTran

Článek

Letecká společnost AirTran čelí skandálu po čtvrtečním incidentu na letišti Reagan National Airport. Problém ovšem nevznikl v tom, že rodinu její zaměstnanci z letadla nechali vyhodit kvůli podezřelé konverzaci. Hlavním důvodem skandálu je, že společnost ani po vyšetřování agenty FBI, nechtěla pustit rodinu na palubu dalšího letu. Sami pracovníci bezpečnostní služby to zaměstnancům přitom doslovně doporučili.

Jeden z vyhozených cestujících Atif Irfan uvedl, že on a dalších sedm jeho přátel a členů rodiny pracovníci FBI vyvedli z letadla. Důvodem bylo to, že ostatní pasažéři slyšeli, jak se baví o tom, kde je v letadle nejbezpečnější sedět a vše nahlásili stevardům, kteří informovali policii.

"Celá ta konverzace spočívala v tom, že jsme vstupovali do letadla a bavili se o tom, kde je nejbezpečnější místo v letadle, jestli na křídle, u motorů. vepředu nebo vzadu, to je celé. Nemluvili jsme o ničem podezřelém. V konverzaci nepadla slova bomba, exploze ani nic ve spojení s terorismem," dodal Irfan.

FBI se chovala profesionálně

Irfan uvedl, že ho zaujala profesionalita agentů FBI, kteří ho vyšetřovali, ale zároveň se cítil být pohoršen tím, že aerolinky odmítli přijmout rodinu na další let. Aerolinky ovšem tvrdí, že ve čtvrtek jednaly správně a že rodině byla poskytnula plná kompenzace letu. Mluvčí také rychle doplnila, v budoucnu může rodina s AirTran létat.

Podle muslimů se dokonce sami agenti FBI pokoušeli s aerolinkami domluvit jménem celé rodiny, aby byli přijati na další let, zaměstnanci něco takového však striktně odmítnuli. To se mělo udát jednu hodinu po poledni tamějšího času. O několik hodin později však AirTran vydal prohlášení, které něco takového vylučovalo.

Mířili na náboženskou konferenci

Let společnosti AirTran číslo 175 měl směřovat z letiště Reagan National Airport u Washingtonu D.C. do Orlanda ve státě Florida. Rodina tam mířila za známými a na náboženskou konferenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám