Hlavní obsah

OBRAZEM: Zbídačená Kuba slaví 50 let od revoluce

HAVANA

Ve čtvrtek 1. ledna byly zahájeny oslavy 50. výročí kubánské revoluce proslovem současné hlavy státu Raúla Castra. Svůj projev přednesl na stejném balkóně v Santiagu de Cuba, z něhož jeho bratr Fidel v roce 1959 oznámil své vítězství nad diktátorem Batistou. Ve znamení nostalgie a chvály Fidela Castra se nese celá oslava, která je však mnohem skromnější, než byl původní plán. Sám Fidel se oslav neúčastní.

Článek

Jedním z důvodů, proč pořadatelé oslav poněkud přiškrtili rozpočet, jsou tři velké hurikány, které nedávno Kubu zasáhly. Škody se vyšplhaly k deseti miliónům dolarů (asi 192 miliónů Kč). Daleko podstatnější příčinou omezených výdajů na slavnost je však současná neradostná hospodářská situace, s níž se tento karibský stát potýká.

Kubánská hvězda už nezáří tak jako dříve. Důvodem jsou dlouhodobě pošramocené vztahy jak s USA, tak s celým západním světem.foto: Reuters/Claudia Daut

Už 47 let trvá americké embargo na vývoz kubánského zboží a situace se ještě zhoršila po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991, který byl hlavním kubánským spojencem.

Jak zaznělo z úst Raúla Castra, který ve čtvrtek promluvil z proslulého balkónu, revoluce na Kubě potrvá ještě dalších 50 let. Kubánci především věří ve zlepšení vztahů s USA, jež by mohly nastat s příchodem nového prezidenta Baracka Obamy. Proslov vyslechlo 3000 vybraných členů komunistické strany.

Půl století od začátku revoluce v Havaně oslavovaly i vyzývavé tanečnice, ovšem v mnohem nižším počtu, než se plánovalo.foto: ČTK/AP

Pořadatelé původně plánovali sérii pompézních koncertů na celém ostrově, nakonec však uspořádali jen několik. Ani ty se ale nevyhnuly jisté pompéznosti, jak bývá na Kubě zvykem.

Půl století od revoluce

Marxistická revoluce na Kubě zvítězila 1. ledna 1959 po svržení diktátora Fulgencia Batisty. Za její počátek bývá označován útok na kasárna Moncada v Santiagu de Cuba 26. července 1953, který měl zahájit povstání za svržení proamerického režimu. Tato akce však byla ještě neúspěšná a její vůdce Fidel Castro byl odsouzen na 15 let do vězení, z něhož vyšel po dvou letech díky amnestii.

Symbolem kubánské revoluce je Fidel Castro a Che Guevara. Fotografie bývalého prezidenta stále visí na zdech mnoha domácností.foto: ČTK/AP

Poté odešel do Mexika, kde založil Hnutí 26. července. S jeho několika členy se v prosinci 1956 vylodil na kubánském pobřeží a z hor Sierra Maestra pak vedl partyzánskou válku.

Oslavy kubánské revoluce probíhaly také ve venezuelském Caracasu, kde se sešel prezident Hugo Chávez s kubánským ministrem informací Ramirem Valdésem.foto: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám