Hlavní obsah

Obamovi zpestřil dovolenou na Havaji dvanáctihodinový výpadek proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Dům na havajském ostrově Oahu, ve kterém tráví budoucí americký prezident Barack Obama s rodinou vánoční dovolenou, zůstal dvanáct hodin bez elektrického proudu. Naprostý výpadek elektrické sítě způsobil během víkendu na Havaji problémy stovkám tisíců lidí a turistů. Dodávky elektřiny byly podle odpovědných úřadů již obnoveny u většiny postižených domácností, napsala agentura Reuters

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama s manželkou Michelle a dcerami Maliou (na pravé straně) a Sashou

Článek

"Elektřina byla v rezidenci obnovena v šest hodin ráno. Obamovi děkují za nabídky pomoci od místních úřadů," uvedl prezidentův mluvčí Ben Labolt.

Starosta Honolulu a havajský guvernér nabídli Obamovým zapůjčení generátorů. Podle Labolta ale rodina budoucího prezidenta USA nabídku nevyužila a strávila tak noc z pátku na sobotu bez elektrického osvětlení. Totální výpadky elektrické energie, i když ne v tak ohromném rozsahu, jsou podle místních obyvatel na ostrově Oahu poměrně časté. Naposledy zde podobná událost nastala v roce 2006.

Přesná příčina výpadku není známa, v pátek večer nicméně Oahu zasáhly prudké deště a bouřky. Postiženo bylo 900 000 obyvatel ostrova a tisíce turistů, kteří zde tráví dovolenou.

Obamovi přiletěli na Havaj minulý víkend a zůstanou tu do 1. ledna. Pronajali si luxusní dům poblíž pláže Kailua, která leží stranou přeplněných turistických letovisek. Místo leží asi 30 minut od Honolulu, kde se Obama narodil a kde strávil prvních čtrnáct let života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám