Hlavní obsah

Pentagon dostal za úkol vypracovat plán uzavření Guantánama

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ministr obrany USA Robert Gates nařídil vypracování plánů na uzavření americké věznice Guantánamo na Kubě, oznámil Pentagon. Kontroverzní zařízení slíbil po šesti letech provozu uzavřít nastupující prezident Barack Obama.

Foto: Molly Riley , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

O Gatesově nařízení informoval mluvčí Pentagonu Geoff Morrell. "Požádal svůj tým o plán na uzavření a přemístění zadržovaných tak, aby ve stejnou dobu byli Američané uchráněni před nebezpečnými teroristy,“ řekl.

Republikán Gates je jediným ministrem, který ve vládě po odchodu současného prezidenta George Bushe zůstane. Demokrat Obama, který bude inaugurován 20. ledna, uvádí, že uzavření věznice je jednou z jeho priorit. Zařízení by mělo ukončit provoz do dvou let.

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu. Většina z asi 250 vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Mezi zadržovanými je i pětice mužů obviněných v souvislosti s teroristickými útoky z 11. září 2001.

Experti upozorňují, že k přemístění zbylých vězňů možná bude potřeba vypracovat zcela nový právní mechanismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám