Hlavní obsah

Brazilští indiáni vysoudili právo na půdu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIO DE JANEIRO

Vůdcové původních obyvatel brazilského pralesa dosáhli u nejvyššího soudu důležitého vítězství, jež jim zaručuje právo na půdu. Porota rozhodla, že rezervace ve spolkovém státě Roraima je jednotným a nedělitelným územím a potvrdila její právní platnost.

Foto: Jamil Bittar, Reuters

Brazilský nejvyšší soud potvrdil platnost indiánské rezervace ve státě Roraima.

Článek

Řízení bude ovšem formálně ukončeno až příští rok, protože si jeden ze soudců vyžádal čas na verdikt. Výsledek, jež povede k vystěhování nepůvodních farmářů, už ale nezvrátí.

Hlavním bodem případu byla rozsáhlá oblast Raposa Serra do Sol na severu Brazílie. Je domovem 19 tisíc amazonských indiánů a rezervací se stala v roce 2005. Indiánští vůdcové argumentovali, že v případě neuznání jejich práv soudem by byl vyslán signál prospektorům, těžařům a spekulantům k invazi do kmenových teritorií.

Na dvě stě producentů rýže, kteří v oblasti také žijí, na druhou stranu tvrdí, že jejich vystěhování podlomí ekonomický rozvoj Roraimy. Někteří armádní velitelé zase varovali, že ustavení téměř autonomního regionu podél brazilské hranice může mít důsledky pro národní bezpečnost. Soud proto rozhodl, že police a armáda bude mít do oblasti přístup.

Výrok soudců je hodnocen jako precedens pro dalších více než sto podobných případů, které má nejvyšší soud projednávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám