Hlavní obsah

Guvernér za úplatek nabízel Obamovo křeslo v Senátu

– CHICAGO • Aktualizováno
CNN, aš, Novinky, Chicago Tribune

Guvernér Illionis Rod Blagojevich byl v úterý v Chicagu zatčen. Ve vazbě skončil i ředitel jeho kanceláře John Harris. Oba byli zadrženi federálními agenty kvůli podezření z korupce. Zatčení potvrdil mluvčí prokuratury Randall Samborn. Hlavním důvodem k obvinění je skutečnost, že nabízel křeslo senátora za úplatu. Blagojevich měl rozhodovat, kdo v Senátu nahradí Obamu.

Foto: John Gress, Reuters

Rod Blagojevich na snímku z roku 2007

Článek

Na illinoiského guvernéra Roda Blagojeviche, který je vyšetřován kvůli korupci, byla uvalena vazba. Uvedl to list Chicago Tribune. Guvernér z Demokratické strany byl zadržen ve svém domě v North Side.

Blagojevich měl rozhodovat, kdo nahradí v Senátu Obamu, který se křesla vzdal kvůli tomu, že byl zvolen prezidentem USA. Podle některých zpráv z kuloárů i tento post měl být obsazen za peníze. Proto agenti FBI zasáhli a zadrželi ho den před jeho 52. narozeninami.

Guvernér během hledání nového senátora přijal peníze nejméně od jedné osoby, uvedla agentura AP s odvoláním na nejmenovaný federální zdroj.

Korupce nabývala ohromného rozsahu

Podle žalobce Patricka Fitzgeralda je „šíře korupce závratná“. Nabízené křeslo senátora je jen špičkou ledovce. Sám byl podle prokuratury zapleten do složitých úplatkářských schémat, kdy se každoročně scházel s obchodníky, kteří ho upláceli. Ti používali možností jeho kanceláře guvernéra k tomu, aby zase zabránili kritice svého podnikání.

Blagojevich je mimo jiné viněn i z toho, že měl chtít značný příjem od nevýdělečných nadací a organizací spojených s odbory nebo místo v jejich radách. Požadoval prý také post pro svou ženu v představenstvech společností, což jí mohlo vynést až 150 000 dolarů ročně. Sliboval také financování kampaní za hotovost pro sebe a sám chtěl získat místo v kabinetu nebo funkci velvyslance zřejmě právě za křeslo senátora.

Blagojevich byl už delší dobu odposloucháván právě kvůli podezření z korupce. 

Byl také obviněn z vyhrožování společnosti Tribune Co., která vlastní deník Chicago Tribune. Guvernér odmítl společnosti Tribune poskytnout státní podporu, pokud neodejde redakční vedení. List byl podle něj proti jeho osobě příliš zaujatý, napsala agentura Reuters. List kritizoval prodej chicagského baseballového stadionu Wrigley Field.

Blagojevich popřel, že by se dopustil čehokoli nezákonného. Tvrdí, že vždy sloužil státu. Guvernér, který je ve druhém funkčním období, při nástupu do úřadu v roce 2003 prohlásil, že "vyčistí nepořádek" po svém předchůdci Georgi Ryanovi. Ten si nyní ve vězení odpykává šestiletý trest za vyděračství a podvody.

Korupce okolo Obamy

Je to už podruhé, co se jméno Baracka Obamy objevilo v souvislosti s korupcí v chicagské politice. Poprvé to bylo kvůli jeho sponzorovi, realitnímu magnátovi Tomu Rezkovi. Obama však peníze od něj v kampani nepoužil a dal je na charitu. Už dříve odmítl nabídku pracovat v jeho realitní kanceláři. Rezko zbohatl obchodem s pozemky v chudých chicagských čtvrtích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám