Hlavní obsah

Trosečníci přečkali na malé ledové kře 18 hodin

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IQALUIT

Šťastné vyústění měla nehoda dvojice mužů, která se v neděli večer v malém letadle cessna vypravila z USA do Švédska. Letadlo mělo nad Kanadou potíže a muži uvízli na ledové kře, kde v dvacetistupňovém mraze přežili následujících 18 hodin.

Článek

Pětadvacetiletý Australan Oliver Edwards-Neil (25) a jeho o dvacet let starší švédský kamarád Troels Hansen museli nouzově přistát na ledu u Baffinova ostrova. Zatímco se jejich Cessna potopila v ledovém moři, oni skončili na kře velké asi 10 krát 5 metrů. Ve dvacetistupňovém mraze na ní v objetí, aby udrželi teplo, strávili 18 hodin.

Nad hlavami jim sice několikrát proletělo letadlo záchranářů, ale nevidělo je. V pondělí je našla až náhodně míjející rybářská loď.

 Novinky.cz s použitím Yahoo Maps

„Bylo minus dvacet. Měli jsme záchranné vesty, což nám zachránilo život. Nikdy jsem si ale nemyslel, že budu jednou tak mrznout. Nepřestával jsem se třást,“ řekl Edwards-Neil z nemocnice v Iqaluitu redaktorům Sydney Morning Heraldu s tím, že nevěřil v přežití, ale jeho kolega ano.

Letadlo prý hned po dopadu kleslo na dno jako kámen. „Jedno křídlo ale na chvíli uvízlo na kře a my jsme přes něj jako přes most přešli. Měli jsme štěstí. Když jsme se dostali ven, voda už byla u stropu,“ dodal pilot.

Za úsvitu se rozhodli vydat se přes kry k pobřeží. Nakonec je našla rybářská loď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám