Hlavní obsah

Strůjce útoků z 11. září chce přiznat svou vinu

Novinky, rei
GUANTÁNAMO
Aktualizováno

Údajný strůjce leteckých teroristických útoků na USA z 11. září 2001 Chálid Šajch Muhammad a další čtyři lidé, kteří spolu s ním na základně Guantánamo na Kubě čelí vojenskému tribunálu, zaslali v pondělí soudci vzkaz, že chtějí přiznat svou vinu.

Článek

„Všech pět nás se dohodlo, že požádáme komisi o okamžité stání, abychom mohli učinit doznání (...) v opravdové touze a bez toho, aniž bychom byli vystaveni tlaku, hrozbám, zastrašování či slibům od kohokoliv,“ píše se ve vzkazu, který zveřejnil soudce Steven Henley.

Obvinění doplňují, že žádají, aby byly zrušeny kroky, které iniciovali právníci. Obvinění nemají v advokáty, kteří jim byli přiděleni, důvěru. Henley oznámil, že se s pěticí setká, aby mu úmysly potvrdila.

Muhammadovi a jeho společníkům hrozí trest smrti. Muhammad už dříve přiznal plnou odpovědnost za útoky. Když byl v červnu informován, že mu hrozí nejvyšší trest, odvětil, že se už dlouho těší, že se stane mučedníkem. Kuvajťan, kterého zadrželi v Pákistánu v roce 2003, se obhajuje sám.

Nejistota kolem dalších stání

Překvapivý krok pětice obviněných následuje po obnovení procesu na základně, kterou nastupující americký prezident Barack Obama slíbil uzavřít. Pondělního stání se účastnilo i devět příbuzných obětí útoků, kteří byli vylosovaní.

Nejenže není jasné, kde bude proces završen, ale také kým. Henley vedl jednání v pondělí naposledy, minulý měsíc podal rezignaci.

Další obvinění:
Ramzi Binalšíb - Jemenec, označovaný Američany za koordinátora útoků. Údajně měl být jedním únosců letadel, ale nedostal americké vízum.
Mustafa Ahmad Havsáví - Saúd, který byl jedním z hlavních finančních přispěvatelů na zářijový útok.
Alí Ban Azíz Alí - byl výkonnou spojkou svého strýce Chálida Mohammeda.
Valíd Attaš - Jemenec, který především naplánoval útok na americký torpédoborec USS Cole provedený v Jemenu v roce 2000. Podílel se však i na přípravě 11. září.

11. září 2001

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.

  • Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.
  • Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.
  • Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.
  • Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Zdroj: Novinky, ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám