Hlavní obsah

OBRAZEM: V Detroitu se modlí, aby přišla pomoc pro automobilky

CNN, BBC, aš, Novinky, NYT
DETRIOT

Americký automobilový průmysl je v krizi a jeho kolaps by ohrozil desítky tisíc lidí, kteří by ztratili obživu. V neděli se proto konaly v Detroitu bohoslužby, v níž se prosilo o "boží půjčku", aby automobilky mohly přežít. Žehnalo se i o „hybridní naději“, čili americkým automobilům s hybridním pohonem, které mají být záchranou amerického automobilového průmyslu, který po léta produkuje neefektivní a neekologické vozy.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Biskup žená hybridním vozům i zaměstnancům automobilek.

Článek

Bohoslužby v Chrámu velké milosti zahájila píseň I´m looking For a Miracle, která ukazovala zoufalou situaci, v níž může pomoci jen zázrak. V kázání biskup Charles Ellis také řekl: „Nevím, co se stane, ale potřebujeme modlitbu.“ Automobilkám hrozí, že jim dojde hotovost na další výrobu.

Biskup ale dával i naději, citoval z Listu Římanům: „Nebo tak za to mám, že nejsou rovná utrpení nynější oné budoucí slávě, která se zjeviti má na nás."

:.Trojice vozů, které mají představovat hybridní naději.foto: Reuters/Carlos Barria

Gospelová zpěvačka pak zapěla spirituál We´re Gonna Make It. Před stovkami věřících z automobilového průmyslu - od dělníků přes prodejce až po ředitele. Všichni se dočkali požehnání stejně jako vozy s hybridním pohonem Chevrolet Tahoe, Ford Escape a Chrysler Aspen. Ty biskup Charles Ellis nazval ve svém kázání „hybridní nadějí".

Už minulý týden vyzval kardinál Maida, aby se 11 církevních představitelů reprezentujících křesťanské, židovské a muslimské kongregace obrátili na Kongres a aby schválili pomoc pro automobilky ve výši 34 miliard dolarů.

:.Biskup Charles Ellis při kázání, v němž vyzývá k pomoci automobilkám.foto: Reuters/Carlos Barria

Obama pomůže, ale podmínky jsou tvrdé

Nový americký prezident Barack Obama slíbil, že nenechá padnout americký automobilový průmysl, ale zdůraznil, že jakákoli pomoc bude mít velmi přísná pravidla. Televizi NBC Obama řekl, že není možností nechat zkrachovat hlavní americké výrobce automobilů General Motors, Ford a Chrysler.

:.Budoucí prezident USA Barack Obamafoto: Reuters/Scott Olson

Striktní pravidla pomoci se však netýkají jen pomoci automobilkám, podle něj bude potřeba se u každého plánu ptát, co přinese a zda jsou ochráněni plátci daní. „Nevypíšeme množství šeků a nenecháme peníze použít bez toho, aby byla stanovena jasná kritéria, jak pomohou tyto peníze ekonomice a zda umožní lidem vrátit se do práce. Nebudeme se rozhodovat na základě politiky a lobování,“ prohlásil Obama.

Kongres se však na podobě pomoci automobilkám ještě nedohodl. Automobilky chtějí 34 miliard dolarů. Bílý dům a zákonodárci se však nemohou dohodnout, odkud by se peníze měly vzít. Demokraté nabízejí, že by se přijal modifikovaný plán pomoci ve výši 35 miliard, který by měl hlavně podpořit úsporné vozy.

Automobilky nepřežijí, uvedl nositel Nobelovy ceny

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2008 Paul Krugman však vyjádřil pochyby, že by americké automobilky mohly přežít. „Nakonec tyto firmy asi zmizí, řekl.

:.Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman foto: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám