Hlavní obsah

Albrightová bude možná americkou velvyslankyní v Česku

Právo, Jiří Roškot
PRAHA/WASHINGTON

Bývalá ministryně zahraničí USA a pražská rodačka Madeleine Albrightová by se mohla stát příští americkou velvyslankyní v Česku. Právu to sdělily diplomatické zdroje, podle nichž je to jedna z možností, jak obsadit vedení pražské diplomatické mise.

Článek

Nepotvrzenou zprávu podporují články v amerických médiích, podle nichž Hillary Clintonová, kterou si zvolený prezident Barack Obama vybral za svou příští šéfku americké diplomacie, dostala volnou ruku k obsazení postů jak na ministerstvu zahraničí, tak v diplomatických službách.

Jména, která zatím podle zasvěcených zdrojů padla, skoro výlučně spadají do éry ministerského působení Albrightové v kabinetu prezidenta Billa Clintona.

Český velvyslanec v USA Petr Kolář v rozhovoru pro Právo řekl, že Albrightová má prosperující konzultantskou firmu a o post neusiluje, pokud ji však Obamova administrativa požádá, je připravena jí vyjít vstříc.

Goldbergová v Maďarsku?

Pozdvižení ovšem vyvolala v Maďarsku známá herečka Whoopie Goldbergová, která si v televizní talk show přímo řekla o post velvyslankyně v Budapešti. Uvedla, že se dobře zná s Clintonovou, a dodala, že by chtěla vstoupit do diplomatických služeb.

Přitom s úsměvem vyřkla přání stát se ambasadorkou v Maďarsku, a když ne tam, tak prý v Německu.

Bývalý maďarský velvyslanec v USA Andres Simonyi, známý milovník blues, na to reagoval videem, na němž pro Goldbergovou nazpíval uvítací zdravici.

Společně se objevili v populární show televize NBC už v září 2003. Herečka tenkrát řekla, že četla sondu, podle jsou Maďaři výjimečně sexuálně aktivní. "Chci být černou Maďarkou,“ prohlásila tehdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám