Hlavní obsah

Američané úspěšně vyzkoušeli protiraketový štít

WASHINGTON

Americká armáda v pátek provedla úspěšnou zkoušku systému protiraketové obrany, když cvičná raketa zasáhla plánovaný cíl. Oznámil to mluvčí Pentagonu Bryan Whitman. Nová zkouška byla podle agentur "velmi realistická" a byla při ní zasažena raketa dlouhého doletu.

Článek

Test má klíčový význam pro budoucí vytvoření protiraketového amerického štítu, jehož prvky USA chtějí k velké nelibosti Ruska rozmístit také ve střední Evropě. Mluvčí amerického ministerstva obrany dodal, že zásah byl úspěšný a došlo k němu ve 21:29 SEČ.

Cílem byla zbraň, jakou USA očekávají od zemí jako je Severní Korea nebo Írán. Podle toho byla také simulována trasa, vzdálenost i rychlost střely. Zkušební raketa byla vypálena z aljašské základny Kodiak a zneškodnila ji střela vypálená z kalifornské letecké základny Vandenberg.

Páteční test byl v pořadí osmým úspěšným, kdy raketa zasáhla cíl. Celkem Pentagon od roku 1999 provedl 13 takových zkoušek.

O reálném nasazení stále není rozhodnuto

Na vývoj kontroverzního protiraketového systému Spojené státy už utratily kolem 100 miliard dolarů. Jeho součástí by v budoucnu měl být také radar v České republice a silo s deseti antiraketami v Polsku.

Nově zvolený americký prezident Barack Obama protiraketový systém v zásadě podporuje, nicméně dal najevo, že mu dá definitivní zelenou, až se ukáže, že je efektivní a že právě tato technologie dokáže Spojené státy a jejich spojence skutečně ochránit.

Už před dnešní zkouškou odbornice na protiraketovou problematiku Victoria Samsonová z amerického nevládního Centra pro obranné informace prohlásila, že i když bude test úspěšný, nebude to ještě důkaz, že USA už mají k dispozici spolehlivou protiraketovou obranu. Technologii podle ní ještě čeká dlouhá cesta, než bude moci být použita v jiném než zkušebním režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám