Hlavní obsah

Hvězda amerického fotbalu O. J. Simpson půjde na 15 let za mříže

– LAS VEGAS • Aktualizováno
Právo, Novinky, rei, znk

Někdejší hvězda amerického fotbalu, sportovní komentátor a herec O. J. Simpson stráví 15 let za mřížemi, rozhodl v pátek soud v Las Vegas. Simpson se loni v září dopustil loupežného přepadení a únosu. Hrozil mu až doživotní trest vězení.

Článek

Jednašedesátiletý Simpson krátce před vynesením rozsudku vystoupil na svoji obhajobu. V závěrečném prohlášení vyjádřil lítost. "Bylo to ode mě stupidní, je mi to líto. Chtěl jsem jen zpět své věci," řekl pohnutým hlasem.

Soudkyně mu na to odvětila, že páska, která zachycuje jeho hlas před přepadením, zněla docela jinak. "Všechno v tomto případě bylo nahráno na pásce," uvedla Jackie Glassová. "Jde o vaše slova, pane Simpsone, která vás dovedla do této soudní síně. Důkazy byly zdrcující,“ dodala. "Vešel jste do pokoje. Vzal jste si zbraně. Použil jste síly. Vzal jste (cizí) majetek, což v tomto státě znamená krádež za použití zbraně," podotkla.

Někdejší hráč týmu Buffalo Bills byl v říjnu uznán vinným z dvanácti zločinů, včetně ozbrojené loupeže a únosu. Simpson loni v září v Las Vegas s pěti komplici vtrhl do hotelového pokoje dvou sběratelů sportovních trofejí a odnesl si předměty připomínající jeho fotbalovou kariéru. Skupina ohrožovala poškozené pistolí.

V případu vraždy exmanželky osvobozen

Nebyl to první Simpsonův střet se zákonem. V centru pozornosti médií se ocitl od roku 1994, kdy byla zavražděna jeho bývalá manželka Nicole Brownová Simpsonová a její přítel Ron Goldman. V ostře sledovaném procesu byl sice v roce 1995 osvobozen, ale později ho při občanskoprávním sporu porota uznala odpovědným za jejich smrt a uložila mu zaplatit 33,5 miliónu dolarů příbuzným obětí.

Simpson později napsal knihu Kdybych to udělal (If I Did It), kde popsal, jak by svoji exmanželku s přítelem zabil, pokud by byl skutečně vrahem. Vydání knihy bylo zastaveno.

Orenthal James Simpson

Narodil se 9. července 1947 v San Francisku. Byl úspěšným hráčem amerického fotbalu, sportovním komentátorem a hercem.

V americkém fotbalu exceloval už od střední, v nejvyšší lize odehrál 11 sezón. Nastupoval za Buffalo Bills (1969 až 1977) a San Francisco 49ers (1978 až 1979), v roce 1969 se stal jedničkou draftu, o čtyři roky později nejužitečnějším hráčem sezóny, pětkrát v řadě (1972 až 1976) byl zvolen do týmu hvězd NFL, v roce 1985 vstoupil do fotbalové síně slávy.

Jako herec účinkoval ve třech desítkách filmů (Skleněné peklo, série Bláznivá střela či Přejezd Kassandra), uvažovalo se o něm do hlavní role prvního dílu Terminátora.

                   zdroj: ČTK, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám