Hlavní obsah

V Kanadě pozastavili činnost parlamentu, aby nepadla vláda

Guvernérka Kanady Michaëlle Jeanová, která zastupuje v zemi britskou královnu, přikývla ve čtvrtek žádosti premiéra Stephena Harpera a souhlasila s pozastavením činnosti parlamentu. Menšinová vláda se tak vyhne v pondělí hlasování o nedůvěře, ve kterém měla jen minimální šanci obstát.

Foto: so he could avoid being ousted by opposition parties next week. REUTERS, Reuters

Kanadský premiér Stephen Harper

Článek

Bezprecedentní krok tak udrží u moci současného premiéra. Opoziční Liberální strana, Nová demokratická strana a separatistický Quebecký blok se už domluvily, že nechají vládu padnout. Plánovaly zformovat novou koaliční vládu. Současné vládě mimo jiné vyčítají, že efektivně neřeší globální ekonomickou krizi.

Předseda Liberální strany Stéphane Dion ale okamžitě uvedl, že pozastavení činnosti parlamentu jen odsune nevyhnutelné. Dodal, že pokud Harper nepřijde s "monumentální změnou", bude i nadále usilovat o svržení jeho vlády. "Zatím nevěříme, že se změní," dodal Dion.

"Dnešní rozhodnutí nám dává příležitost - a to mluvím o všech stranách - zaměřit se na ekonomiku a spolupracovat," řekl Harper po schůzce s Jeanovou. Současný premiér chce během více než měsíčního pozastavení činnosti parlamentu připravit balíček na oživení kanadského hospodářství a pracovat na návrhu rozpočtu. Doufá, že někteří poslanci opozičních stran pak změní názor a při případném pozdějším hlasování o nedůvěře vládě se proti němu nepostaví.

Současná vládní krize přichází ani ne dva měsíce po předčasných volbách, v nichž konzervativci s převahou zvítězili. Zisk 37 procent hlasů jim ale nestačil na zajištění většiny v parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám