Hlavní obsah

Český velvyslanec v USA Petr Kolář: Obama raketový štít nezastaví

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář v rozhovoru pro Právo uvedl, že nastartovaný proces schvalování americké raketové obrany v Evropě podle jeho názoru bude pokračovat i pod novým prezidentem USA.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Kolář, český velvyslanec v USA, polemizuje s názory, že nástupem Obamy do funkce prezidenta nastává historický předěl.

Článek

Budoucí prezident Barack Obama zatím nechává svět v nejistotě o konkrétních změnách v zahraniční politice USA. Zejména jak se rozhodne s raketovým štítem.

Nic nového jeho tým zatím nedal najevo. Jako seriózního spojence nás Američané požádali o umístění radaru, postavili jsme se k tomu čelem, vyjednali jsme dohody a měli bychom je nechat projít řádnou ratifikací, pokud z USA nezazní, že projekt zastavují. To nepředpokládám. Teď bude probíhat období revize projektu, jelikož mnoho Obamových lidí pokládá Bushovu administrativu za nekompetentní.

Co to má obnášet?

Obamovi experti začnou dostávat důvěrné informace, které dosud neměli, budou mít data o průběhu testů a budou také jistě vnímat fakt, že ČR a Polsko pokračují v ratifikaci. A pokud se k projektu bude hlásit i Aliance, a Česko vždy chtělo, aby její obrana byla nedělitelná, pak to má další důraz.

Jediným problémem pro Obamu bylo, zda je systém efektivní a je na Agentuře pro raketovou obranu dodat mu objektivní fakta. Pokud jde o radar, pak odbornice demokratů v Kongresu Ellen Tauscherová vždy říkala, že radar pro ni není žádný problém, jelikož funkčnost prokázal a o jeho významu není pochyb.

Může i tak nastat změna v americkém přístupu?

Pochyby mohou nastat kolem termínů instalace štítu a jeho financování, kolem potřeby dalšího testování či výraznějšího aliančního ukotvení systému.

Co dalšího lze od nového Bílého domu očekávat?

Přechodný tým se řídí přísnými pravidly, podle nichž se do inaugurace 20. ledna nesmí stýkat s cizími představiteli. Nicméně při pohledu na kroky, které Obama podniká, se musíte až divit, že jeho proklamace změny dramatickou změnou nezavání. To, jací lidé jsou do Obamova týmu vybíráni, ve mně vyvolává pocit, že se nemusíme obávat výrazné diskontinuity. A polemizuji s názory, že nastává historický předěl.

Myslíte výběr Hillary Clintonové na post ministryně zahraničí?

Její nominace a lidé, kteří s ní mají přijít na ministerstvo zahraničí, potvrzují můj názor, že bude víc kontinuity, než se mohlo během kampaně zdát. Otázkou je, jakou roli bude mít viceprezident Joseph Biden. Řada osobností bude mít i mentorský vliv. Třeba Zbigniew Brzezinski, který má k Obamovi blízko, nebo Madeleine Albrightová.

Čeká ji funkce?

Původně podporovala Clintonovou a po primárkách Obamu. Nepatří k jeho úzkému kruhu, nicméně ji pověřil, aby ho zastupovala na nedávném summitu G20. Je populární mezi demokraty, kteří nyní budou mít v agendě zahraniční a bezpečnostní otázky. Ostatně mnohým dřív šéfovala. Vlastní úspěšnou konzultantskou firmu a o funkci neusiluje. Bude-li ale administrativou požádána, je připravena být prospěšná.

Obama sliboval spolupráci s republikány. Bude možná?

Povolební situace není nabitá negativními emocemi jako v roce 2000 nebo před čtyřmi lety. Poražený McCain nabídl Obamovi pomoc, vyzval k tomu všechny Američany a Bush zajišťuje vše pro zcela hladké předání vlády. Zůstává-li ve funkci ministr obrany Gates a bývalý velitel NATO generál Jones bude prezidentovým poradcem pro národní bezpečnost, pak jde o sympatické kroky. V situaci, v níž se Amerika a svět nacházejí, lze očekávat, že Obama ruku k republikánům natáhne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám