Hlavní obsah

Chávez znovu vyzval ke změně ústavy, má mu zaručit neomezenou vládu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Venezuelský prezident Hugo Chávez se nevzdává plánu na neomezené vládnutí. Své příznivce znovu vyzval k přípravě ústavní reformy, která by mu umožnila ucházet se o znovuzvolení do funkce hlavy státu.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Před rokem mu Venezuelané v referendu podobný návrh změny ústavy zamítli. Jenže Chávezovi po vítězství jeho strany v místních volbách minulý týden znovu narostla křídla.

„Chávez neodchází. Chávez zůstává, a jestliže tomu bůh bude chtít a dá mi život, zůstanu s vámi do roku 2019, nebo 2021,“ řekl v nedělním televizním vystoupení. Jeho standardní termín přitom vyprší v roce 2013. „Zmocňuji (svou stranu) PSUV a venezuelský lid k zahájení debaty a podniknutí nezbytných kroků k přijetí ústavní změny a znovuzvolení prezidenta,“ dodal.

Chávez, který je u moci deset let, zároveň označil své oponenty, kteří byli nově zvoleni do úřadů v hlavním městě a několika velkých státech, za fašisty. Rovněž vyzval k odvolání kolumbijského konzula z druhého největšího venezuelského města Maracaiba. Údajně se spojil s opozicí a plánoval destabilizovat jeho vládu, napsaly newyorské Timesy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám