Hlavní obsah

Obamovým ministrem obrany má zůstat Gates

WASHINGTON

Nově zvolený prezident USA Barack Obama si jako ministra obrany ponechá dosavadního šéfa Pentagonu Roberta Gatese, a to minimálně na jeden rok. Do vlivné funkce poradce pro národní bezpečnost prý hodlá Obama jmenovat bývalého generála Jamese Jonese. Píše to agentura AP.

Foto: Molly Riley , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

Obamovo rozhodnutí ponechat Gatese ještě aspoň rok ve funkci vyplynulo podle zdroje AP z diskusí obou politiků.

Gates sloužil jako ministr obrany ve vládě George Bushe po dva roky. Je považován za umírněného republikána s dlouhodobými vztahy k Bushově rodině; jeho jmenováním by Obama splnil svůj slib zahrnout do svého budoucího kabinetu i představitele republikánské strany.

Ponechat si po určitou dobu Gatese by podle některých názorů uvedených agenturou AP mohlo Obamovi uvolnit ruce na zvládání finanční krize a ponechat ošemetné vojenské otázky formou "prodlouženého přechodu" v rukou představitele dosavadní administrativy. O možnosti přechodu Gatese do nové vlády už americká média také spekulovala.

Robert Gates

Gates, narozený 25. září 1943, po většinu svého života pracoval ve zpravodajských službách. V CIA působil od roku 1966 celých dvacet sedm let. V letech 1986 až 1989 byl jejím tajemníkem a v roce 1991 se stal jejím ředitelem. Šéfoval jí dva roky. Zůstává jediným řadovým zaměstnancem CIA, který se vypracoval až do čela organizace. Během svého působení v CIA byl také devět let členem Národní bezpečnostní rady Bílého domu.

Po ochodu z čela CIA působil jako vysokoškolský profesor. Od roku 1999 učil dva roky na Texaské universitě A jako zastupující šéf přidružené Školy George Bushe pro vládní a veřejné služby. V lednu 2004 byl jedním z vedoucích rady pro zahraniční vztahy a podílel se i na práci studijní skupiny pro Irák, tzv. Bakerovy komise.

V pořadí 22. ministrem obrany USA se stal 18. prosince 2007. Nahradil Donalda Rumsfelda.

Gates má se ženou Becky dvě dospělé děti.

Pro vlivnou pozici poradce prezidenta pro otázky národní bezpečnosti si Obama podle stejného zdroje vybral penzionovaného generála námořní pěchoty a bývalého vrchního velitele NATO v Evropě Jamese Jonese. O výběru Jonese na toto místo už americká média minulý týden spekulovala. Není ale ještě známo, zda Jones nabídku od zvoleného prezidenta přijal, uvedla AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám