Hlavní obsah

Americká rozvědka monitorovala Blairův soukromý život

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká zpravodajská služba dokumentovala soukromý život bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Bez bližších podrobností to tvrdí někdejší zaměstnanec oddělení komunikace námořnictva USA, kterého v pondělí citovala stanice ABC.

Foto: Tim Clarke/Daily Express/Pool, Reuters

Tony Blair

Článek

David Murfee Faulk, který pracoval na stanovišti naslouchací hlídky ve Fort Gordonu ve státě Georgia, tvrdí, že viděl Blairovu osobní složku v roce 2006. Dodal, že v době, kdy pro Národní bezpečnostní agenturu (NSA) pracoval jako překladatel z arabštiny, slyšel též soukromé telefonáty prvního prozatímního iráckého prezidenta Ghazího Javara s jeho snoubenkou.

Zatímco shromažďování informací o zahraničních představitelích není ilegální, Spojené státy a Británie se vzájemně zavázaly, že od praktik upustí. NSA se svým protějškem, britským komunikačním ústředím GCHQ, úzce spolupracuje a často si poznatky vyměňují.

Mluvčí NSA odmítl Faulkova tvrzení komentovat. Faulk byl už minulý měsíc jedním ze dvou mužů, kteří oznámili, že agentura odposlouchávala privátní telefonáty amerických novinářů, humanitárních pracovníků a vojáků v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám