Hlavní obsah

Obama vybral prvního černošského ministra spravedlnosti

Novinky, CNN, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Novým americkým ministrem spravedlnosti se pravděpodobně stane Obamův hlavní poradce Eric Holder. Podle středečního vydání britského deníku The New York Times, který se odvolává na četné zdroje, už Holder Obamovu nabídku přijal.

Článek

Pokud místo skutečně přijme, stane se prvním černošským ministrem spravedlnosti v dějinách Spojených států.

Sedmapadesátiletý Holder má pro post bohaté zkušenosti, za sebou má dlouhou kariéru jako soudce a prokurátor, navíc už za Clintonovy administrativy byl náměstkem ministra spravedlnosti. Právě z této doby ale pochází jeho profesní škraloup. Byl zapleten do skandálu s kontroverzním udělením milosti miliardáři Marcu Richovi.

Ten v roce 1983 kvůli obvinění z daňových podvodů uprchl do Švýcarska, o osm let později jej ale Bill Clinton v poslední den v prezidentském úřadě omilostnil. Zlé jazyky pak tvrdily, že na milost měly velký vliv finanční příspěvky Richovy bývalé ženy demokratické straně. Holder později ve věci svědčil před Kongresem a připustil, že by v Richově případu napodruhé jednal jinak.

Zatím jediným potvrzeným členem Obamovy administrativy je budoucí šéf prezidentské kanceláře Rahm Emmanuel. Spekuluje se také o jmenování Hillary Clintonové na post ministryně zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám