Hlavní obsah

Ruský veterán popisuje, jak sestřelil McCaina

ČTK, aš, Novinky, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD
Aktualizováno

Neúspěšného kandidáta na amerického prezidenta John McCaina ve Vietnamu sestřelil podle svých slov ruský voják. Sedmdesátiletého veterána, podplukovníka v záloze Jurije Trušečkina vypátrali reportéři petrohradského týdeníku MK v místní nemocnici.

Článek

Den, kdy podle svých slov sestřelil budoucího arizonského senátora a prezidentského kandidáta, si pamatuje dobře. Raketová baterie, v níž sloužil, chránila před americkými nálety strategický most. V osudný den rozkázal své jednotce, aby se připravila opustit své pozice, z nichž bránila most, když se objevila dvě americká letadla.

"Připravovali jsme se odjet, když opět zazněly sirény. Přilétaly dva americké F-4 Phantomy. Vypálili jsme dvě ze šesti zbylých raket. Vietnamci pálili první. Jejich střela minula a spadla do džungle. Jedno letadlo obletělo kopec, ale druhé se blížilo k mostu. Na ně jsme vypálili," uvedl ruský veterán.

"Bylo to jednoduché, jen jsem zmáčkl tlačítko," řekl o své roli.

Trušečkin sestřeleného pilota viděl

Pilot, kterým byl podle dokladů John McCain, se katapultoval a Vietnamci ho pak zajali. Rus ho viděl: "Jeho ruce byly pokryté krví a byl v šoku. Bylo štěstí, že byl schopen odhodit pistoli, jinak by ho rovnou zastřelili."

Podle ruského veterána měl štěstí, sestřelené piloty Vietnamci obvykle ubíjeli motykami. Zajatec přežil i hrozné vězení, které ironicky přezdíval Hanoj Hilton.

McCainovo sestřelení
McCain byl sestřelen 6. října 1967. Podařilo se mu katapultovat a přistál na jezeře, ale zlomil si obě ruce a nohu a vietnamští vojáci ho surově zbili. Při výslechu prozradil v souladu s vojenským řádem jen své jméno, podle kterého Vietnamci zjistili, že zajali syna vysokého důstojníka. V zajetí pak strávil více než pět let. Na svobodu se dostal v březnu 1973 po podepsání mírových dohod.

Rus prý ukořistil McCainův zápisník, pak ho ale ztratil

"Za nejcennější kořist se považovala pilotova přilba a pětijazyčný letáček s textem 'Jsem americký občan v nouzi, prosím o poskytnutí pomoci'," uvedl Trušečkin. Sám si jako trofej do vlasti prý odvezl zápisník s nápisem John McCain, který však ztratil při stěhování z Rigy do Petrohradu.

Koho sestřelil, si ruský důstojník připomenul v roce 1986, když se McCain stal senátorem za Arizonu: "Zveřejnili nějaké jeho archivní obrázky, jak sedí ve svém letadle. Vypadal tak mladě a mně připadal strašně známý.“

Rusové bojovali ve válce ve Vietnamu

Moskva sice účast ve vietnamské válce nepřiznávala, nicméně veterán si myslí, že nemá co tajit. Sám se dostal do Vietnamu jako osmadvacetiletý kapitán v době, kdy v zemi už působily raketové baterie protivzdušné obrany složené z Vietnamců a sovětských vojáků.

Když z Vietnamu odjížděl, bylo tam podle jeho slov 365 amerických zajatců, včetně McCaina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám