Hlavní obsah

Penzionovaní američtí generálové chtějí v armádě homosexuály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Celkem 104 penzionovaní američtí generálové a admirálové v pondělí vyzvali k ukončení restrikcí pro službu homosexuálů v armádě. V amerických ozbrojených silách mohou sloužit už nyní, ale pouze pokud svou sexuální orientaci zapřou a ta nevyjde najevo. Na seznamu generálů je bývalý ředitel Námořní akademie, admirál Charles Larson.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Odpůrci rovnosti namítají, že nároky služby v americké armádě jsou takové, že se neměli přijímat homosexuálové

Článek

Všichni odmítají současné pokrytecké nařízení "na nic se neptat, nic neříkat" z roku 1993, které umožnilo homosexuálům sloužit v armádě, ale propouští ze služby vojáky, jejichž homosexualita vyšla najevo. Tento zákon byl přijat za Clintonovy éry jako kompromis, protože republikáni nechtěli zcela zrušit zákaz služby homosexuálů v ozbrojených silách USA, jak požadoval tehdejší prezident

"Tak jako v Británii, v Izraeli a v dalších státech, které umožňují gayům a lesbičkám sloužit v armádě otevřeně, jsou i naši vojáci profesionálové, kteří jsou schopni efektivně spolupracovat, a to přes rozdíly v rase, pohlaví, náboženství či sexualitě," uvádí se v prohlášení generálů, které podepsalo 104 bývalých vysoce postavených členů armády.

Larson uvedl, že po přijetí zákona se v řadě jednotek pořádaly doslova čarodějnické hony na homosexuály a mnozí museli odejít

V ozbrojených silách však nejsou všichni nadšeni ze změny, po níž volají bývalé armádní špičky. Elaine Donnelly z Centra pro přípravu vojáků varuje: "Takováto politika by mohla vyvolat nepotřebné napětí mezi muži ženami pracujícími pod tlakem." Podle bývalého majora Briana Jonese by přijímání homosexuálů do armády podkopalo morálku, disciplínu a jednotu.

Obama dekret nechystá

Barack Obama sice vyjádřil svou podporu zrušení zákazu přijímání homosexuálů do armády, nemíní však podepsat dokument o rovnosti homosexuálů a heterosexuálů v armádě, jako to udělal v roce 1948 Harry Truman v případě rasové rovnosti v ozbrojených složkách. Obama během volební kampaně také uvedl, že se chce před jakýmkoliv dalším rozhodnutím poradit s vedením Pentagonu.

Podle statistik žije v USA na milión lesbiček a gayů, kteří v minulosti sloužili v americké armádě. V současnosti slouží v armádě USA kolem 65 000 mužů a žen s homosexuální orientací. Mezi lety 1994 a 2007 armáda propustila kolem 12 000 vojáků za to, že nějak porušili politiku "na nic se neptat, nic neříkat". Armáda se potýká s nedostatkem lidí a stále zvyšuje maximální věkovou hranici lidí, které přijímá.

Reklama

Výběr článků

Načítám