Hlavní obsah

CIA: Izolovaný bin Ládin bojuje jen o přežití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká zpravodajská služba CIA je přesvědčena, že Usáma bin Ládin nemá už žádný vliv na každodenní operace al-Kajdy. Veškerou energii musí věnovat tomu, aby přežil. Al-Kajda však podle CIA představuje stále reálnou hrozbu pro bezpečnost. Uvedl to ve čtvrtek ředitel CIA Michael Hayden.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin na archivním snínku

Článek

"Vynakládá velké úsilí na vlastní přežití a na zajištění vlastní bezpečnosti,“ řekl o bin Ládinovi Hayden při svém vystoupení před Atlantickou radou ve Washingtonu. „Ve skutečnosti je značně izolován od denních operací, které vedou čelní představitelé organizace,“ dodal.

Dopadení bin Ládina, o něž usiluje i budoucí prezident USA Barack Obama, je ale podle něj důležité. „Je to typ organizace, která neprodělala změny v čele. Po dvacet let byl bin Ládin vizionářem, inspirací a harmonizující silou v al-Kajdě. Jeho smrt nebo zatčení by mělo významný dopad na sebedůvěru jeho následovníků, ať už k al-Kajdě patří nebo ne," uvedl Hayden. Sám však přiznal, že neví, co by se stalo, kdyby byl bin Ládin dopaden nebo zabit. „Mohlo by to pracovat pro nás,“ uvedl jen.

To, že izolovaný bin Ládin přežívá v horách Hindukúše na afghánsko-pákistánských hranicích, ale neznamená, že by al-Kajda už nepředstavovala hrozbu.

Válka s terorismem má daleko ke konci

„Al-Kajda utrpěla vážné rány, ale zůstává nepřítelem, jakému ještě žádný národ nečelil. Takhle válka má daleko ke konci,“ varoval ředitel CIA. "Al-Kajda operující ze svých útočišť na kmenových územích Pákistánu zůstává nejzřetelnější hrozbou pro bezpečnost Spojených států," prohlásil Hayden, podle kterého se síť dokáže adaptovat a nyní rozšiřuje své aktivity v Pákistánu, Jemenu a některých částech Afriky. Naopak oslabila v Saúdské Arábii, jihovýchodní Asii a v Iráku.

Oblasti, kde vzrůstají aktivity Al-Kajdy
Východní AfrikaAl-Kajda podpořila somálské extremisty, aby obnovili operace, a sama může obnovit akce v celé východní Africe.
MaghribSituace v oblasti na hranicích Maroka, Alžírska a Mauritánie se zhoršuje. Útoků přibývá od roku 2006, kdy se součástí al-Kajdy stala bývala Salafistická skupina pro kázání a boj, která se přejmenovala na Al-Kajdu v islámském Maghribu.
JemenV zemi bylo v roce 2008 spácháno bezprecedentní množství atentátů. Jemen by se mohl stát základnou pro útoky na Saúdskou Arábii.
PákistánBezpečný přístav, který umožňuje al-Kajdě cvičit velitele. Je také bezpečným přístavem pro bojovníky afghánského Tálibánu.
AfghánistánV posledních dvou letech v zemi silně vzrostla aktivita Tálibánu, který je provázán s al-Kajdou.

Další americký útok na Pákistán

V noci na pátek americká bezpilotní letadla odpálila nejméně tři rakety na kmenová území v severozápadním Pákistánu a zabila až 12 lidí včetně pěti cizinců. Terčem útoku byla odlehlá vesnice na hranici mezi pákistánskými provinciemi Jižní a Severní Vazíristán.

Usáma bin Ládin

Narodil se v saúdskoarabském Rijádu v rodině bohatého stavitele s úzkými vazbami na saúdskou královskou rodinu. V rozhovoru pro televizní stanici Al Džazíra udal 10. březen 1957 jako datum svého narození.

Byl vychován devótním sunnitou. V 70. letech se poprvé setkal s radikálním učením Muslimského bratrstva. Podle některých zpráv vystudoval inženýrství, podle jiných školu nedokončil. Má také neformální vzdělání v islámské jurisdikci, náboženství v semináři nikdy formálně nestudoval.

Během sovětské invaze do Afghánistánu v 80. letech bin Ládin sponzoroval ozbrojený odpor muslimských mudžahidů. Zásadním se pro něj později stalo setkání s egyptským medikem Ajmánem Zaváhrím, jenž z domovské země uprchl před perzekucí. Zaváhrí se stává bin Ládinovým mentorem a bin Ládin sponzoruje řadu pumových útoků na západní a "zkorumpované muslimské" cíle.

Poté, co jej Saúdská Arábie v roce 1994 zbavila občanství, mu azyl poskytoval Súdán, Pákistán a Afghánistán. Po svržení afghánského vládního hnutí Tálibán Američany v roce 2001 bin Ládin, jehož USA považují za strůjce leteckých útoků na americké půdě v září 2001, uprchl do horské oblasti při pákistánsko-afghánské hranici. 

Téměř dva metry vysoký bin Ládin má údajně tři ženy a jednou se rozvedl. Podle různých zdrojů má 12 až 24 dětí.

Pákistán v poslední době opakovaně vyjádřil nelibost nad stále častějšími americkými útoky vedenými na pákistánské pohraničí z Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám