Hlavní obsah

VIDEO: Pět miliónů Kaliforňanů se připravovalo na zemětřesení

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO
Aktualizováno

Více něž pět miliónů obyvatel Kalifornie se ve čtvrtek účastnilo největšího cvičení, ve kterém se připravovali na možnost, že San Francisco zasáhne zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály.

Foto: Mike Blake , Reuters

V San Diegu dohlížejí na dopravu "zraněných".

Článek

Cvičení začalo v 10 hodin ráno místního času (19:00 SEČ). Kromě běžných obyvatel na něm participovali především hasiči, nemocnice a školy, celkem 5000 pracovníků místních i federálních úřadů.

:."Oběť zemětřesení vezou v San Diegu do nemocnice.foto: Reuters/Mike Blake

Scénář počítal s tím, že dvouminutové zemětřesení o síle 7,8 stupně mělo epicentrum u sanandreaského zlomu. Zahynulo při něm 2000 lidí a dalších 50 000 jich utrpělo zranění. Hypotetické škody se odhadly na 200 miliard dolarů.

:."Zranění" v improvizovaném přístřešku na parkovišti v San Diegu.foto: Reuters/Mike Blake

Na úvod cvičení všichni zúčastnění dodržovali heslo "vypadnout, přikrýt se a držet se," tedy opustit budovy a dostat se na holou zem, skrýt se pod něčím pevným, třeba dřevěnou deskou a držet se, dokud otřesy nepřestanou. Důležité je podle odborníků utéci z budov při prvních slabých záchvěvech.

:.Policisté v San Diegu dohlížejí na evakuaci školy.foto: Reuters/Mike Blake

Kalifornie je stát, ve kterém je ze všech amerických států největší pravděpodobnost zemětřesení. Podle amerického geologického úřadu bude v následujících 30 letech zasažena zemětřesením o síle 7,5 stupně s 46 procentní pravděpodobností.

:."Oběti" zemětřesení ve škole v Alameny. Foto: Reuters/Syantani Chatterjee

Síla 7,8 byla zvolena z historických důvodů, takto silné zemětřesení zničilo San Francisco v roce 1906. Po otřesech zachvátil město ohromný požár. Zahynulo 3000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám