Hlavní obsah

Válka v Iráku skončila, hlásilo falešné vydání New York Times

Novinky, aš, Sky News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Newyorčané se divili. Na ulicích města se v úterý rozdávalo zvláštní vydání listu New York Times, které na titulní straně hlásalo Válka v Iráku skončila. Šlo však o podvrh, což potvrzovalo i datum vydání 4. července 2009.

Článek

Texty na první straně informovaly o konci války v Iráku a o tom, že vojáci se z Iráku okamžitě vracejí. Další článek informoval o tom, že národ sleduje budování zdravé ekonomiky a že v USA byl schválen zákon o minimální mzdě. V listu byly dále články o tom, že za univerzitní studium se už nebude platit a že se rozšiřují cyklistické stezky.

Falešné zvláštní vydání mělo 14 stránek a rozdávalo se na uzlových bodech New Yorku, mezi jiným na Grand Central Terminal, na Washingtonově náměstí, na Union Square nebo na brooklynské Pacific Street.

Server The Raw Story uvedl, že bylo vytištěno 1,2 miliónu kopií falešných New York Times, které se tiskly v šesti různých tiskárnách a na jejich distribuci se podílelo několik tisíc dobrovolníků.

Za vydáním lisu stojí podle britského webu Skynews skupina okolo internetového serveru The Yes Man. Na jejich stránkách se objevují ještě radikálnější falešné zprávy odmítající globalizaci, zločinné jednání nadnárodních korporací i politiků.

Je tam mimo jiné článek, že Světová obchodní organizace WTO začala iniciativu za obnovení otroctví v zemích, které byly během pěti set let nejvíce postiženy volným obchodem. Ropná společnost Halliburton podle nich zase vyřešila problém oteplování klimatu.

Server The Yes Meno sobě tvrdí, že jsou „volným svazkem tří set podvodníků“. Jejich cílem je "napodobit největší zločince, aby je mohla veřejnost ponížit“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám