Hlavní obsah

OBRAZEM: Po zřícení haitské školy se stále pohřešuje 200 lidí

PORT-AU-PRINCE

Čtyři živé děti vyprostili v sobotu záchranáři z trosek třípatrové budovy školy, která se v pátek zřítila na Haiti. Byl to malý zázrak v tragédii, která si zatím vyžádala 90 mrtvých. Na dvě stovky lidí je však stále pohřešováno, upozornil v neděli britský list The Guardian. Bilance neštěstí tedy nejspíše nadále poroste.

Článek

Ve chvíli, kdy se církevní škola La Promesse na chudém předměstí hlavního města Port-au-Prince poroučela k zemi, bylo uvnitř diletantsky postavené budovy nebo na hřišti před ní až 700 dětí a učitelů, napsal v sobotu list The Times.

:. Jedno ze zachráněnnýh dětí foto: ČTK/AP

Lidé odklízejí trosky holýma rukama

Trosky odklízejí lidé holýma rukama v zoufalé snaze zachránit děti, které by mohly být ještě živé. Krom devíti desítek mrtvých bylo dalších nejméně 150 dětí a učitelů zraněno, řada z nich vážně.

:. Okolo místa neštěstí jsou shromážděny stovky lidí. Především rodiče se snaží nalézt svoje děti. foto: ČTK/AP

Scény, které se před záchranáři odkrývají, jsou děsivé. Když se dostali do jedné ze zavalených tříd, našli tu 17 mrtvých dětí s učitelem. Do prostor, kde by mohli být ještě živí, se snaží dírami v troskách spouštět sušenky a vodu.

"Včera v noci jsme si byli jistí, že je tam ještě sedm živých dětí," řekl novinářům haitský prezident René Préval, který se v sobotu dostavil na místo neštěstí.

:. Záchranáři se obávají, že bilance mrtvých ještě poroste. foto: ČTK/AFP

"Jedno se podařilo dostat ven, ale kontakt s ostatními šesti se ztratil. Někteří doufají, že jen usnuly. Jiní předpokládají, že jsou mrtvé," dodal. Jeden ze záchranářů uvedl, že mezi mrtvými je celá třída přírodních věd s výjimkou dívky, která se dovolila na toaletu jen několik vteřin před tím, než se škola zřítila.

Příčinou neštěstí byla nekvalitní přestavba budovy

Lidé žijící v okolí školy předpokládají, že příčinou neštěstí byla nekvalitní přestavba budovy poté, co se před osmi lety částečně zřítila.

Třetí podlaží školy bylo stále rozestavěné a lidé bydlící na kopci pod ní před časem opustili své pozemky ze strachu, že se na ně betonová budova zřítí, řekl listu The Independent francouzský učitel Jimmy Germain.

:. S odklízením trosek pomáhá i haitský prezident Préval foto: ČTK/AFP

Prezident Préval prohlásil, že příčinou katastrofy byla špatně provedená stavba a nedostatek ocelových výztuží. Varoval přitom, že obdobné riziko hrozí budovám po celém Haiti. "Nejsou to jen školy, jsou to obytné domy, jsou to kostely," řekl agentuře AP.

Haiti je nejchudší a politicky nejnestabilnější zemí západní polokoule. V letošním roce už ho postihly nepokoje kvůli rostoucím cenám potravin a série hurikánů a tropických bouří, které si vyžádaly téměř 800 obětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám