Hlavní obsah

V troskách zřícené školy na Haiti zemřelo 50 lidí, většinou dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORT-AU-PRINCE

Církevní škola v Pétion-Ville na Haiti se v pátek zřítila, v jejích troskách zahynulo kolem 50 lidí, většinu obětí tvořily děti. Zhruba 85 osob bylo zraněno. Mnoho dětí je stále ještě uvězněno v troskách. Úřady organizují práce na jejich záchranu.

Článek

Do protestantské školy La Promesse v Pétion-Ville na okraji haitské metropole chodilo zhruba 700 dětí ve věku od tří do 20 let. Třípatrová budova se zřítila v dopoledních hodinách místního času během školní slavnosti.

Příčiny neštěstí zatím známy nejsou. Panuje přesvědčení, že konstrukce nevydržela nával návštěvníků. V okolí nastal chaos a záchranáři se k místu zřícení nemohli dlouho dostat: budova totiž stála na svahu kopcovitého terénu na konci úzké slepé uličky.

Církevní vzdělávací zařízení mělo vlastní mateřskou školu a třídy pro základní i středoškolský stupeň. Nosná konstrukce budovy byla železobetonová; její zřícení mohla podle prvních spekulací způsobit konstrukční chyba nebo stavební nedbalost.

Podle některých zdrojů mohl zřícení školy způsobit sesuv půdy, jelikož budova stála na erodované půdě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám