Hlavní obsah

Obama na první tiskové konferenci hovořil otevřeně o krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO
Aktualizováno

Barack Obama vystoupil v pátek na první tiskové konferenci po svém zvolení. Zmínil, jak obtížnou ekonomickou situace bude muset řešit a že je na to připraven. První opatření míní učinit ihned, další podle něj budou následovat. Zdůraznil ale, že to bude obtížné a bude to trvat dlouho.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama na své první tiskové konferenci po zvolení novým prezidentem USA.

Článek

Na úvod svého vystoupení zmínil problém nezaměstnanosti, která je v USA nejvyšší za posledních 14 let a dosáhla 6,5 procenta. V říjnu práci ztratilo 240 000 osob. "Deset miliónů Američanů je bez práce,“ připomněl Obama a zmínil, že krizí jsou postiženy desítky miliónů rodin.

"Potřebujeme záchranný plán pro střední třídu, pro lidi, kteří přišli o své celoživotní úspory,“ uvedl Obama a zmínil také potřebu zajistit podpory v nezaměstnanosti.

Obama nenasazoval růžové brýle. Otevřeně hovořil o finanční krizi a o tom, že se šíří do dalších odvětví. "Finanční krize je globální a potřebuje globální odezvu,“ řekl.

Zmínil i kritickou situaci amerického automobilového průmyslu, který utrpěl ve třetím čtvrtletí výrazný propad. Dodal ale, že automobilky musejí vyrábět auta, která budou úsporná.

Některá rozhodnutí budou podle Obamy obtížná: "Nebude to rychlé a snadné, ale Amerika je silná země a vím, že uspějeme, pokud budeme pracovat společně jako jeden tým.“

Obsazení kabinetu oznámí v následujících týdnech

Coby nově zvolený prezident hodlá první jména členů svého budoucího kabinetu oznamovat v následujících týdnech. Obama podle svých slov nechce rozhodování v těchto klíčových personálních otázkách uspěchat.

Zdůraznil, že prozatím je nutné si uvědomit, že Amerika má jen jednoho prezidenta. Nechce se proto vměšovat do pravomocí současné administrativy prezidenta George Bushe.

Jaderný Írán je nepřijatelný

Obama tvrdě vystoupil proti iránským jaderným ambicím. Podle něj jsou neakceptovatelné.

"Myslím si, že je nepřijatelné, aby Írán vyvinul jaderné zbraně. Také musí přestat íránská podpora teroristickým organizacím," prohlásil příští americký prezident.

Poznamenal, že jeho tým zváží, jak zareagovat na dopis íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který Obamovi tento týden pogratuloval k vítězství v prezidentských volbách.

Psí problém

Přes závažnost probíraných témat ale Obama také žertoval, když jedna z novinářek zmínila, že nyní se o jeho rodině ví úplně všechno a řeší se, jakého psa budou mít dcery. Obama uvedl, že se slíbeným psem je potíž, neboť jedna z jeho dcer je alergička, což výběr rasy komplikuje.

Když tazatelka zmínila, že si při kampani zlomila ruku, uvedl, že doufá, že šlo o jediný vážný incident při volbách.

Barack Obama se v pátek setkal se 17členným týmem svých ekonomických poradců a na telefonu měl i jednoho z nejbohatších mužů světa Warrena Buffetta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám