Hlavní obsah

USA stáhnou další vojáky z Iráku už tento měsíc

Novinky, rei, NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy urychlí plánované snížení počtu svých vojáků v Iráku. Další jednotky odejdou už tento měsíc, tedy o nejméně osm týdnů dřív, než se počítalo. Důvodem je úbytek násilností v zemi. V Iráku zůstane 14 amerických brigád.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Američtí vojáci v Iráku

Článek

Některé divize, které z Iráku během listopadu odejdou, měly původně zemi opouštět až v únoru. Po třinácti měsících se do vlasti vrátí také celá 2. brigáda, která působil v severozápadním Bagdádu, kde se počet všech útoků snížil v poslední době na polovinu, přičemž je o 90 procent méně vražd.

Také obětí v amerických řadách výrazně ubylo. Říjen byl druhým nejméně tragickým měsícem pro USA od invaze v březnu 2003, zahynulo 14 Američanů, sedm z nich v boji. Zatím zemřelo nejméně amerických vojáků v červenci, a to 13.

Stažení části vojáků z Iráku oznámil dosluhující prezident George Bush v září. Část sil plánuje přesunout do Afghánistánu. Bushův nově zvolený nástupce Barack Obama plánuje úplné stažení z Iráku do května 2010.

V Iráku po listopadu 2008 zůstane 140 tisíc vojáků USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám